Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εικόνες του σύγχρονου καπιταλισμού

Μπορεί το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ να ταρακούνησε τις μέρες αυτές τις ανά τον κόσμο χρηματιστηριακές αγορές, αλλά οι μεγάλοι Αμερικάνικοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί εμφανίζουν τεράστια και πέρα κάθε φιλοδοξίας των ιθυνόντων τους κέρδη, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνουν, για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Για παράδειγμα, η «Σιτιγκρούπ» ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 3,6 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση κατά 49%. Η «Μπαν οφ Αμέρικα» ανακοίνωσε ότι φθάνουν τα 2,24 δισ. δολάρια και η «Μέριλ Λιντς» τα 1,04 δισ.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων διαβάζουμε ότι 800 εκατομμύρια Ασιάτες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ δύο δισεκατομμύρια στερούνται υγειονομικών εγκαταστάσεων.

Από τη μια, μια ελάχιστη μειοψηφία μετρά τα δισεκατομμύρια δολάρια και από την άλλη, δισεκατομμύρια άνθρωποι μετράνε τη μεγάλη και ανείπωτη φτώχεια τους. Αυτός είναι ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός ή ο σύγχρονος «παγκοσμιοποιημένος» καπιταλισμός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ