Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητά να επιβάλλει φόρους η ΕΝΑΕ

Για να εναρμονιστεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Τη δήθεν αυτονομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) μέσα από την παραπέρα επιβάρυνση της τσέπης του δημότη αναζητά η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Με το πρόσχημα πως όταν οι τοπικές αρχές διαχειρίζονται δικούς τους πόρους γίνονται πιο ...προσεκτικές, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία του παραπάνω συλλογικού οργάνου ζήτησε να αποδοθεί στις νομαρχίες η δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους στους δημότες.

Το αίτημα αυτό εκφράστηκε για μια ακόμη φορά χτες από την πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του συνεδρίου που διοργανώνει η Ενωση σε συνεργασία με το Συμβούλιο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο σκοπός του συνεδρίου - που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 του Ιούνη στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, με θέμα «Περιφερειακές δομές και αναπτυξιακές προοπτικές. Οι ευρωπαϊκές εμπειρίες - η ελληνική πραγματικότητα» - μάλλον δε συνάδει με τη δήθεν αυτονομία που επικαλείται η ΕΝΑΕ ότι παλεύει να αποκτήσει. Οπως γίνεται σαφές στο σχετικό κείμενο που μοιράστηκε χτες, το συνέδριο γίνεται στο πλαίσιο της σύστασης του Συμβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η διοικητική αποκέντρωση θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αυθεντική οικονομική αποκέντρωση, όπως λέγεται η δυνατότητα είσπραξης ιδίων πόρων από τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης.

Σ' αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής Αυτοδιοίκησης με την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, να λειτουργήσουν οι τοπικές αρχές με ίδιους πόρους ώστε να απαλλαγούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πολίτες - την οποία επικαλέστηκε και η Φ. Γεννηματά - στο συνέδριο θα παρουσιαστούν δύο μελέτες: Μία για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΝΑ και μία για τη χρηματοδότησή της. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ζήτημα, η ΕΝΑΕ δεν έχει ξεκάθαρη πρόταση για το ρόλο του θεσμού στη διοικητική δομή της χώρας, αλλά επαναλαμβάνει κάποιες διαπιστώσεις της για: Την εισαγωγή συστημάτων μητροπολιτικής διακυβέρνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την άμεση εκλογή περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου, με έμμεση εκλογή Προεδρείου του Συμβουλίου. Την καθιέρωση πενταετούς θητείας για τα όργανα της ΝΑ. Την εκτεταμένη χρήση της δυνατότητας άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ και την αύξηση των δυνατοτήτων του θεσμού της Αυτοδιοίκησης να αντλεί έσοδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, της άντλησης εσόδων, κινείται και η μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου για τη χρηματοδότηση των ΝΑ. Συγκεκριμένα, προτείνεται η δυνατότητα άντλησης ιδίων φορολογικών εσόδων, με το αστείο επιχείρημα ότι «όταν ένα μέρος των εσόδων της Αυτοδιοίκησης προέρχεται από φόρους, οι τοπικές αρχές γίνονται περισσότερο προσεκτικές στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις τοπικές υποθέσεις».

Η τελική πρόταση της ΕΝΑΕ για το θέμα θα διαμορφωθεί στο τακτικό της συνέδριο, που θα γίνει το φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ