Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
«Αντιφατικό» κατά τον Κ. Λιάσκα το πόρισμα

Να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση του πρώην προέδρου του ΤΕΕ ζήτησε ο εισαγγελέας

Να «ροκανίσει» το πόρισμα της επιτροπής για τα αίτια της κατάρρευσης του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, χωρίς όμως να αμφισβητήσει ευθέως τα συμπεράσματά του, επιχείρησε χτες καταθέτοντας στη δίκη ο από το 1987 έως το 2002 πρόεδρος του ΤΕΕ, πολιτικός μηχανικός Κώστας Λιάσκας. Χαρακτήρισε το πόρισμα ως «αντιφατικό», διευκρινίζοντας όμως ότι το μεν κτίριο της «ΡΙΚΟΜΕΞ» δεν το γνώριζε, ενώ το ίδιο το πόρισμα το είδε πριν τέσσερα χρόνια, αλλά δεν το έχει μελετήσει.

«Το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά αμφισβητούνται οι επί μέρους διαπιστώσεις του» είπε ο Κ. Λιάσκας. Σε ερώτηση του εισαγγελέα είπε «δεν τοποθετούμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά του πορίσματος», προσθέτοντας ότι αν σήμερα γινόταν μια άλλη επιτροπή ενδεχομένως να κατέληγε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Ερωτώμενος για το αν το κτίριο θα κατέρρεε, ακόμα και αν δεν είχε γίνει η επέκταση του ημιώροφου με σιδεροκατασκευή απάντησε θετικά, ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν το κτίριο δεν είχε τις κακοτεχνίες που αναφέρονται θα άντεχε, είπε ότι αυτό ουδείς το γνωρίζει.

Αναφερόμενος στις ευθύνες του κράτους είπε πως ενδεχομένως να υπάρχουν κτίρια που έχουν υποστεί βλάβες από σεισμούς, που όμως δεν είναι εμφανείς. Δουλιά του κράτους είναι να ελέγχει όλα τα κτίρια μετά από ένα σεισμό, κάτι που δε γίνεται στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα ο εισαγγελέας παρατήρησε ότι σε πιεστικές δικές του ερωτήσεις απάντησε ότι δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά του πορίσματος, αν και το έχει διαβάσει, κάτι που σημαίνει πως ή δεν έχει καμία γνώση για την υπόθεση, ή δεν έχει επιστημονική δυνατότητα να το απορρίψει. Στη συνέχεια όμως της κατάθεσής του προσπάθησε με πλάγιο τρόπο να το «ροκανίσει» αποφεύγοντας να συγκρουστεί ευθέως με τα συμπεράσματά του. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε από το δικαστήριο να μη λάβει υπόψη του την κατάθεση του Κ. Λιάσκα. Ο εισαγγελέας ζήτησε το σχόλιό του αυτό να μπει στα πρακτικά της δίκης, κάτι που αρχικά αρνήθηκε η πρόεδρος, δεχόμενη τελικά να μπει σαν δήλωση και όχι σχόλιο του εισαγγελέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ