Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Δεύτερος γύρος στις 27 Ιούνη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νικητής των προκαταρκτικών προεδρικών εκλογών της Σερβίας την Κυριακή αναδεικνύεται ο Τόμισλαβ Νίκολιτς του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS).

Από την καταμέτρηση του 45% των ψήφων, ο Νίκολιτς συγκεντρώνει ποσοστό 30,7%, ενώ δεύτερος αναδεικνύεται ο μεταρρυθμιστής Μπόρις Τάντιτς του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), με ποσοστό 27,4%. Με την ανακοίνωση των αναμενόμενων εν πολλοίς αποτελεσμάτων, η πλειοψηφία των 15 υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Τάντιτς, προκειμένου να αποφευχθεί μία νίκη του Νίκολιτς, που τον χαρακτηρίζουν εθνικιστή και «ανησυχούν» ότι η εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα θα επιστρέψει τη Σερβία στο πρόσφατο «παρελθόν» και θα την αποξενώσει ξανά από την Ευρώπη..!

Δεδομένου ότι κανένας από τους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από το 50% των ψήφων, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε δεύτερο γύρο, στις 27 Ιούνη.

Τρίτος σε δύναμη έρχεται ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μπόγκολιουμπ Κάριτς, με ποσοστό 18,7% και ακολουθεί ο Ντράγκαν Μαρσίτσανιν του κυβερνητικού συνασπισμού (DSS, G17, SPO, NS), με 13,2%. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ανήλθε στο 47%, ενώ τα αποτελέσματα ως προς τις δύο πρώτες θέσεις ήταν αναμενόμενα από όλους τους πολιτικούς αναλυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ