Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανοιχτή παραδοχή των βασανιστηρίων, ενώ οι μάχες συνεχίζονται

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε χτες την «αλλαγή των διαδικασιών που ακολουθεί στις φυλακές του στο Αφγανιστάν», μετά τις πρώτες (μόλις) αναφορές στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε μετά από καταγγελίες περί αγρίων βασανισμών - και - στο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός κατοχικός στρατιωτικός διοικητής υποστράτηγος Ντέβιντ Μπάρνο ουσιαστικά «ευλόγησε τα γένια του» νωρίτερα αυτό το μήνα για την «ταχεία αντίδραση» των αμερικανικών δυνάμεων στις καταγγελίες περί βασανιστηρίων - που πάντως προηγουμένως απλώς μπορούσαν να θαφτούν πιο εύκολα.

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό περί «80 νεκρών Ταλιμπάν» στις μάχες των τελευταίων ημερών, αριθμός δύσκολα ελέγξιμος, όχι τόσο ποσοτικά, όσο από πλευράς ακρίβειας της ιδιότητας που τους αποδίδεται: η φονικότητα των αμερικανικών όπλων συχνά αποδεικνύεται επί αμάχων...

Χτες, πάντως, «Ταλιμπάν» απήγαγαν 4 Αφγανούς του νέου «εθνικού στρατού» στην Κανταχάρ, ενώ αξιωματούχος έκανε λόγο για «θανάτους τριών Ταλιμπάν» χτες κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν, μετά από επίθεσή τους σε αστυνομικό κτίριο.

Κατά τα λοιπά, στο πολιτικό παιγνίδι, οι «πονοκέφαλοι» για το Χάμιντ Καρζάι πληθαίνουν: Η περιφέρεια Σιντάντ της επαρχίας Χεράτ, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, που ελέγχεται από πολέμαρχο, έστειλε τελεσίγραφο ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, αν δεν της παραχωρηθεί καθεστώς επαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ