Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Λόγια,,, περί όρων εμπορίου

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

«Εκκληση» γενικά... απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για να ξαναγραφούν οι κανόνες του παγκοσμίου εμπορίου με στόχο να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Την έκκληση αυτή ο Ανάν την έκανε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Τεχνηέντως λησμονώντας ποιοι τους ορίζουν και ποιους υπηρετεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι οι ισχύοντες κανονισμοί δεν είναι λογικοί και κάνουν επιπλέον διακρίσεις!

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα από την πλευρά του, προχώρησε άλλη μία φορά σε ένα διεθνή ελιγμό καλώντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενωθούν για να δημιουργηθούν δικαιότερες συνθήκες για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Πρέπει», τόνισε, «να ενωθούμε γιατί μόνον έτσι θ' ακουστεί η φωνή των δισεκατομμυρίων πολιτών που εκπροσωπούμε». Νωρίτερα, ο Λούλα είχε κάνει σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών που θα πρέπει ν' αξιώσουν, όπως είπε, από τα πλούσια κράτη ν' ανοίξουν τις αγορές τους και να μειώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Πάντως, η διάσκεψη του Σάο Πάολο δεν μπορεί ν' αποφασίσει ποιοι νέοι κανονισμοί θα διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο, αφού είναι αρμοδιότητα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και οι συνομιλίες που γίνονταν για το θέμα αυτό κατέρρευσαν στην τελευταία συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ