Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οι Αμερικανοί δεν ψάχνουν τα ... "γιατί"»

Η Σούζαν Σάραντον μίλησε για την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα στις ΗΠΑ

«Δεν είμαι σίγουρη ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν όλες τις πλευρές της εξωτερικής πολιτικής (σ.σ. των ΗΠΑ). Η αλήθεια, όμως, είναι ότι και κανείς δεν τους την εξηγεί».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός και ενεργό μέλος του κινήματος ειρήνης στη χώρα της, Σούζαν Σάραντον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ρωσικά ΜΜΕ, με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινοτάβρ» του Σότσι. Η ηθοποιός περιέγραψε με πολύ «μελανά» χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά στην ενημέρωση στη χώρα της, σημειώνοντας ότι η πληροφόρηση για τον «έξω κόσμο» δε φτάνει σε όλες τις γωνιές των ΗΠΑ. «Πρόκειται για απομόνωση, η οποία υποδαυλίζει τα στερεότυπα».

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Φαρενάιτ 9/11» η Σάραντον είπε πως θα το δουν αρκετοί στις ΗΠΑ, αλλά αυτό το κοινό δεν ταυτίζεται με το κοινό της τηλεόρασης, το οποίο είναι υπερπολλαπλάσιο. «Οι Ρεπουμπλικανοί ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια δολαρίων στον "αιματηρό βομβαρδισμό" της διαφήμισης και της προπαγάνδας. Η τεράστια δυναμική της τηλεόρασης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την προπαγάνδα. Δεν ξέρω κατά πόσον η ταινία του Μουρ θα επηρεάσει την ψήφο στις προεδρικές εκλογές. Ο "Ακήρυχτος πόλεμος" δεν άλλαξε τη σχέση της Αμερικής με τη βία».

Η ηθοποιός πρόσθεσε ότι μετά την 11η Σεπτέμβρη οι Αμερικανοί αναρωτιούνται «γιατί;», αλλά δεν έχουν τα στοιχεία για να απαντήσουν. Ούτε έχουν τη διάθεση να ψάξουν από άλλες πηγές, όπως, π.χ., το Διαδίκτυο. «Ολοι βλέπουν αποκλειστικά τηλεόραση. Και εκεί υπάρχει μόνο προπαγάνδα. Στην Αμερική υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την πολιτική, γιατί πρέπει να δουλέψουν για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Για να μορφωθούν, δε φτάνουν τα μέσα και έτσι πολλοί πηγαίνουν στο στρατό για να βγάλουν τα έξοδα του κολεγίου. Φυσικά, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι γονείς και οι συγγενείς αυτών των στρατιωτών ανησύχησαν, έμαθαν πού βρίσκεται το Ιράκ και άρχισαν να ακούν τα πολεμικά δελτία. Αλλά, μέχρις εκεί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ