Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Βροχή μαρτυριών κατά της Σ. Κυριακίδου

Ως διαταραγμένη προσωπικότητα, που μισούσε τον πρώην σύζυγό της, Αγγελέτο Κανά, μέχρι παραφροσύνης, εμφάνισαν τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, Σοφία Κυριακίδου, οι μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου που κατέθεσαν χτες στη δίκη για τον «ΕΛΑ».

Η Ροζάνα Λογοθέτη, που συνέχισε την προχτεσινή της κατάθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Σοφία Κυριακίδου «όταν μιλούσε για τον Κανά έβγαζε αφρούς από το στόμα». Ο Γ. Πασαμιχάλης πρόσθεσε ότι η Κυριακίδου δεν αρκούνταν στα παραπάνω, αλλά πετροβολούσε, έβριζε και εκβίαζε τον Αγγ. Κανά και μια «νύχτα πήγε στο αμπέλι του κατηγορούμενου, το ξερίζωσε βρίζοντας και ουρλιάζοντας συνεχώς». Ο μάρτυρας πρόσθεσε επίσης πως όλο το νησί της Κιμώλου υπέγραψε σε κείμενο συμπαράστασης υπέρ του Αγγ. Κανά, πλην της Κυριακίδου και του πρώην κοινοτάρχη Γ. Βεντούρη.

Η Ευγενία Σαρδή, συγγενής του κατηγορουμένου, πρόσθεσε με τη σειρά της πως η Σ. Κυριακίδου ήταν μια γυναίκα «αλλοπρόσαλλη, χαλασμένο μυαλό», που αρχικά απειλούσε τον Κανά ότι θα τον καταγγείλει για συμμετοχή στη «17Ν» ενώ στη συνέχεια τον κατήγγειλε για συμμετοχή στον «ΕΛΑ». «Πρόκειται περί τρελής γυναίκας, είπε. Τόσα που έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος από αυτήν άλλος δε θα τα άντεχε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Κιμώλου, Ιωάννης Πρεζάνης, σημείωσε ότι ποτέ δεν είχε δει την Κυριακίδου μαζί με τον Κανά ως ζευγάρι. Επίσης, ο Αγγελέτος Βενιός, πρώτος εξάδελφος του Κανά και κουμπάρος του (τον είχε παντρέψει με την Κυριακίδου), ανέφερε ότι ο γάμος του κατηγορούμενου με την Κυριακίδου έγινε για να γίνει και άφησε να εννοηθεί ότι στόχος ήταν η νομιμοποίηση του παιδιού τους.

Τέλος, ο Αν. Λίλης επιβεβαίωσε και αυτός ότι η Κυριακίδου διέδιδε πως ο Κανάς ήταν στη «17Ν», σημειώνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι «ο άνθρωπος αυτός τράβηξε πολλά από την Κυριακίδου». Ολοι οι μάρτυρες υπεράσπισης χαρακτήρισαν τον κατηγορούμενο καλό άνθρωπο, που πάσχιζε για το καλό του νησιού της Κιμώλου, τονίζοντας ότι θεωρούν αδύνατο να συμμετείχε στον «ΕΛΑ».

Κατά τη χτεσινή μέρα της δίκης κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα ο έμπορος Εμμ. Κουτούζης παρουσιάζοντας τον κατηγορούμενο με τα καλύτερα λόγια. Ανέφερε επίσης ότι γνώριζε τον Αγγ. Κανά και την Σοφία Κυριακίδου, την οποία περιέγραψε ως προβληματική. Τέλος, αντέκρουσε τον ισχυρισμό των διωκτικών αρχών ότι ο «ΕΛΑ» έπαιρνε εκρηκτικά από την Κάλυμνο, σημειώνοντας δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούν οι Καλύμνιοι ψαράδες είναι σε γνώση της Αστυνομίας και, δεύτερον, ότι στο νησί υπάρχει τελωνειακός έλεγχος και τίποτα δεν μπορεί να βγει έξω ανεξέλεγκτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ