Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επιβάλλει τέλος για το περιβάλλον!

«Η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας μετατρέπεται σε ιμάντα υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Ανταποδοτικό τέλος για το περιβάλλον προτίθεται να επιβάλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ακολουθώντας την τακτική μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό και ιμάντα περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου - πιθανότατα την Τρίτη 29 Ιούνη - και σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν γίνει, προτείνεται η επιβολή τελών σε ιδιώτες που θα χρειαστούν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων, άδειες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, άδειες προσωρινής αποθήκευσης ή και διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Το παράβολο που θα πληρώνουν οι χρήστες κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ, αναλόγως των κατηγοριών, και τα συνολικά έσοδα της Νομαρχίας υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ ετησίως.

Οπως υποστηρίζει ο νομάρχης και οι άλλοι υπεύθυνοι της Νομαρχιακής Αρχής, τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μελετών και εκδηλώσεων και, κυρίως, για την ενίσχυση του Τμήματος Περιβάλλοντος σε μέσα και προσωπικό. Φυσικά, ο απώτερος στόχος είναι το άνοιγμα του δρόμου για την επιβολή νέων φόρων και τελών με θύματα τους Λαρισαίους.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η απόφαση της Νομαρχίας κινείται στην κατεύθυνση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για επέκταση ανταποδοτικών τελών και φόρων σε κάθε υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης.

«Φαίνεται ότι η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας στην πράξη πλέον μετατρέπεται σε ιμάντα υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η ΝΕ Λάρισας. «Διακατέχεται από τη λογική των κυβερνήσεων να αναδειχτεί η Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό που απαιτεί για τη λειτουργία του απλώς και μόνο αιρετούς μάνατζερ, λογιστές, διαχειριστές, αλλά και άλλους τεχνοκράτες που προτίθενται να διορίσουν στο πλάι των αιρετών». Και τονίζει ότι τα ανταποδοτικά τέλη, είναι μηχανισμός αφαίμαξης των εισοδημάτων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, και η κατάργησή τους πρέπει να είναι ο τελικός στόχος για την ανακούφισή τους.

Τέλος, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη «ο λαός με τους αγώνες του, με τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα μέχρι το επίπεδο της εξουσίας, να μπορέσει να αναδείξει λαογέννητους τοπικούς θεσμούς που θα έχουν λόγο και ρόλο στην τοπική, περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος του λαού».

Στην ανακοίνωση επιχείρησε ν' απαντήσει ο νομάρχης Λάρισας Λ. Κατσαρός, ισχυριζόμενος ότι το τέλος περιβάλλοντος δεν αφορά τα εισοδήματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά επιβάλλεται στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, δηλαδή - όπως είπε - στους «έχοντες». Μάλιστα, εξέφρασε και την απορία του για τη θέση του ΚΚΕ.

Βεβαίως, η απορία του νομάρχη είναι εκ του πονηρού καθώς θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατά των ανταποδοτικών τελών από την ΤΑ. Οσον αφορά στον ισχυρισμό του ότι πληρώνουν οι «έχοντες», οι «περοικούντες την Ιερουσαλήμ» αντιλαμβάνονται πως τελικά τη «λυπητερή» θα την πληρώσουν οι «μη έχοντες», καθώς οι βιομήχανοι θα χρησιμοποιήσουν το τέλος ως άλλοθι, και για να μετακυλήσουν το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων τους, και γενικότερα, των καταναλωτών, αλλά και για να συνεχίζουν να υποβαθμίζουν το περιβάλλον, ισχυριζόμενοι ότι «αφού πληρώνω, άρα είμαι εντάξει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας (2005-04-22 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη η διαχείριση (2004-06-30 00:00:00.0)
Βιάζεται να προωθηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις (2001-02-21 00:00:00.0)
Αποθήκη απορριμμάτων με συνοπτικές διαδικασίες! (1999-03-11 00:00:00.0)
Η φωνή μας, φωνή του λαού! (1998-10-08 00:00:00.0)
Κοινά προβλήματα - κοινός αγώνας! (1998-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ