Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετσι «προστατεύουν» τη μητρότητα

Απολύθηκε επειδή έμεινε έγκυος! Αυτό συνέβη σε συμβασιούχα πυροσβέστρια από την Ηλεία, επειδή η Υγειονομική Επιτροπή της Υπηρεσίας αποφάσισε πως η εργασία της «εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής της και του τέκνου που κυοφορεί». Καμία απολύτως σημασία δεν είχε ότι αυτή η γυναίκα πέρα από το παιδί που κουβαλά στα σπλάχνα της, έχει ένα ακόμα να θρέψει. Με το μοναδικό μεροκάματο που έφερνε στο σπίτι, αφού ο άντρας της είναι άνεργος.

Οταν, λοιπόν, ένα επάγγελμα γίνεται επικίνδυνο για την εγκυμονούσα εργαζόμενη (ή για να ακριβολογούμε όταν η εγκυμοσύνη γίνεται επικίνδυνη για την αποδοτικότητα της εργαζόμενης), τότε πολύ απλά η εργαζόμενη... πετιέται στο δρόμο! Εως και τα ελάχιστα δικαιώματα που κατοχυρώνει ακόμα η καταρρέουσα εργατική νομοθεσία - όπως αυτό της προσωρινής μετάθεσης - παραβιάζονται απροσχημάτιστα.

Οπως με την ίδια αγριότητα οι εργοδότες όπου Γης «καταδιώκουν» την άδεια κύησης. Την άδεια λοχείας. Τη γονεϊκή άδεια των πέντε-έξι ημερών όλο το χρόνο. Οπως με την ίδια κερδοσκοπική βαναυσότητα χιλιάδες εργαζόμενες απολύονται ακούσια ή... «εκούσια», επειδή σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια. Επειδή γίνονται πιο ασύμφορες.

Πίσω από τις όποιες υποκριτικές και δακρύβρεχτες δηλώσεις δήθεν «ευαισθητοποιημένων» αστών πολιτικών (ανδρών και γυναικών), που σπανίζουν μάλιστα, αφού η πλειοψηφία δηλώνει «ανυποψίαστη», υπάρχει η αλήθεια: Στον καπιταλισμό, η μάνα δεν είναι παρά ένα κομμάτι σάρκα που γεννά εργατικά χέρια. Ακόμα όμως κι αυτή η... παραγωγική διαδικασία ρυθμίζεται ανάλογα με τα συμφέροντα των λίγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ