Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ

Η ΠΑΣΥ Κ. Μακεδονίας καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς να αντισταθούν στους εκβιασμούς των βιομηχάνων, που θέλουν να αγοράσουν την παραγωγή «κοψοχρονιά»

Ανάστατοι είναι οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας, αφού μετά το νέο αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της διεπαγγελματικής για τις τιμές στο συμπύρηνο (βιομηχανικό) ροδάκινο κινδυνεύουν να δουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα δέντρα. Ηδη, τα ψυγεία των συνεταιρισμών έχουν γεμίσει από την παραγωγή της πρώιμης ποικιλίας Λουάντεν και τις επόμενες μέρες οι αγρότες δε θα ξέρουν πού να συγκεντρώσουν την παραγωγή από τις επόμενες ποικιλίες. Πάνω σ' αυτήν την αγωνία πατούν οι βιομήχανοι και εκβιάζουν να αγοράσουν κοψοχρονιάς το μόχθο της αγροτιάς.

Στη σύσκεψη της διεπαγγελματικής, οι βιομήχανοι, για άλλη μια φορά, εμφανίστηκαν εκβιαστικά, απαιτώντας από τους αγρότες να δώσουν όσο όσο την παραγωγή τους. Πρότειναν 16 λεπτά το κιλό για να απορροφήσουν και τους 300.000 τόνους βιομηχανικού ροδάκινου και εναλλακτικά 22 λεπτά το κιλό, με προϋπόθεση, όμως, να απορροφήσουν μόνο 150.000 τόνους, δηλαδή τη μισή παραγωγή. Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, που υπολογίζεται σε 25 λεπτά το κιλό, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν και εισόδημα για να ζήσουν.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί για απάντηση στην απόγνωση των ροδακινοπαραγωγών, έρχεται και πάλι «ν' αλείψει βούτυρο στο ψωμί» των εμπόρων - μεταποιητών, δίνοντάς τους και άλλα κίνητρα (χρήματα από τον ΟΑΕΔ, χρηματοδότηση στο 100% κ.ά).

Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό, η ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει πως «οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές διάθεσης της φετινής παραγωγής και τα εκβιαστικά παιχνίδια των μεγαλεμπόρων - κονσερβοποιών γίνονται φανερά και με τις πλάτες της κυβέρνησης» και καλεί τους αγρότες να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά. «Πρέπει, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, να διεκδικήσουμε τιμές που να αφήνουν περιθώρια επιβίωσης για τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους. Μόνον η αγωνιστική διεκδίκηση "ενοχλεί" αυτούς που κλέβουν των ιδρώτα μας. Μόνο με τους αγώνες μπορούμε να αποτρέψουμε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς», καταλήγει η ΠΑΣΥ. Ηδη, αυτές τις ημέρες η ΠΑΣΥ Κ. Μακεδονίας οργανώνει τη συσπείρωση και δράση των ροδακινοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ