Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η φιλο - επιχειρηματική «έφοδος» της κυβέρνησης
  • Τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, συζήτησαν χτες Καραμανλής - Αλογοσκούφης
  • Νέος κύκλος ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ
  • Αναβάλλεται ξανά η δημοσιοποίηση της ρύθμισης για τα «πανωτόκια»

Τα νέα προνόμια που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τη μορφή αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων, συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσημα, δεν έγιναν ανακοινώσεις ή δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης και αν πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομίας, στη συνάντηση συζητήθηκε και η ρύθμιση για τα «πανωτόκια», αλλά και ο νέος κύκλος ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Σχετικά με τη ρύθμιση για τα πανωτόκια, όλα δείχνουν πως η δημοσιοποίηση της τελικής ρύθμισης, κατά πάσα πιθανότητα αναβάλλεται για μια ακόμη φορά, καθώς συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Δεν αποκλείεται, όμως, η ρύθμιση να κατατεθεί τις επόμενες μέρες, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδια για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, που συζητείται στη Βουλή.

Οσον αφορά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει δεόντως το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους 475 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 28 Ιούλη. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει προσλάβει συμβούλους τις τράπεζες Εθνική και UBS Warburg, για τη διερεύνηση του τρόπου διάθεσης των 25 περίπου εκατομμυρίων μετοχών ΕΛΠΕ, ενώ δεν αποκλείεται το πακέτο αυτό να καταλήξει μέσω εξαγοράς στον όμιλο Λάτση. Σημειώνεται, πως ο όμιλος Λάτση ελέγχει ήδη των 23% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, μετά τη σκανδαλώδη σύμβαση συγχώνευσής τους με την απαξιωμένη οικονομικά και ενεργειακά ΠΕΤΡΟΛΑ, που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση κατά την οποία ο όμιλος εξαγοράσει και το 8% των μετοχών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, η μετοχική συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ θα ξεπεράσει το 30% και θα εδραιώσει έτσι την ήδη ισχυρή συμμετοχή του, στην προοπτική βέβαια του στρατηγικού του στόχου για πλήρη έλεγχο των μεγαλύτερων διυλιστηρίων των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη από τη ΝΔ φορολογική μεταρρύθμιση, η οριστικοποίηση των αλλαγών στο ισχύον φορολογικό σύστημα και η αποτύπωσή τους σε σχέδιο νόμου βαίνει προς ολοκλήρωση. Στα πλαίσια αυτά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γ.Μέργος, ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη για την προώθηση των αλλαγών στο ισχύον φορολογικό σύστημα, έχει προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη, σύσκεψη των αρμόδιων φορέων. Οπως έχει ήδη διακηρύξει η κυβέρνηση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παραχωρούνται νέα προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα, κυρίως μέσω της νέας μείωσης των φορολογικών τους συντελεστών, αν και η Ελλάδα θεωρείται ήδη «φορολογικός παράδεισος» για το ξένο κεφάλαιο. Στα πλαίσια των φιλοεπιχειρηματικών ρυθμίσεων, προωθείται επίσης η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας - ο οποίος είχε υπονομευτεί ήδη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αλλά και τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, τα οποία είχαν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των υψηλών εισοδημάτων.

Εξ άλλου ο νέος αναπτυξιακός νόμος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, λειτουργεί προσθετικά στα προνόμια των επιχειρήσεων που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με νόμο ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή μόλις τον προηγούμενο Φλεβάρη. Με το νόμο αυτό παραχωρούνται νέα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα στις επιχειρήσεις και στις μεγάλες τουριστικές μονάδες που πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις. Λίγους μήνες μετά έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει και τις τελευταίες απαιτήσεις των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες με το νέο αναπτυξιακό νόμο, αίρεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από τους αναπτυξιακούς νόμους, να προσλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, ανάλογα με το ύψος της επιχορηγούμενης επένδυσης, ενώ καταργείται και η διάκριση «παλιών» και «νέων» επιχειρήσεων. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, οι «παλιές» επιχειρήσεις (που λειτουργούν για διάστημα μεγαλύτερο των 5 χρόνων), έχουν μειωμένο μόνο δικαίωμα συμμετοχής στους αναπτυξιακούς νόμους, ενώ με τον υπό κατάρτιση νόμο, οι τελευταίες εξισώνονται με τις «νέες» στο θέμα των προνομίων των αναπτυξιακών νόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζει «πλάτες» στην κυβερνητική πρόταση (2015-06-26 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις - «μποναμάδες» για μεγαλοεπιχειρηματίες (2004-06-27 00:00:00.0)
Η οικονομία αντέχει μόνο για παροχές στο κεφάλαιο (2004-06-27 00:00:00.0)
«Αντέχει», αλλά μόνο για παροχές στο κεφάλαιο (2003-07-06 00:00:00.0)
Επιχειρηματίες με χρήματα του λαού (2002-02-12 00:00:00.0)
Κρίνεται σήμερα το ιδιοκτησιακό της καθεστώς (1996-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ