Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Σάμουελ Μπέργκερ, συμβούλου επί θεμάτων Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον, μελετά η Δικαιοσύνη. Ο Μπέργκερ φέρεται να αφαίρεσε απόρρητα έγγραφα λίγο προτού καταθέσει στην επιτροπή για τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Σε ανακοίνωσή του, ο ίδιος ο Μπέργκερ παραδέχτηκε ότι πήρε μαζί του ορισμένα απόρρητα έγγραφα, ωστόσο, αυτό έγινε από «λάθος».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-«Υποπτα» δέματα έφτασαν στο ανάκτορο της βελγικής βασιλικής οικογένειας, στο ανώτατο δικαστήριο και στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφστατ. Αρκετοί από τους παραλήπτες παραπονέθηκαν για «ερεθισμό των ματιών».

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο Χάμιντ Καρζάι επιχείρησε χθες να «υποβαθμίσει προάγοντας» τρεις πολέμαρχους, σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης στο Αφγανιστάν, ενόψει «εκλογών».

ΠΕΚΙΝΟ.- Μείωση κατά 7,7% σημειώθηκε στα εργατικά ατυχήματα στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2004. Παρ' όλ' αυτά, ο απολογισμός είναι βαρύς, με 7.311 νεκρούς, κατά κυβερνητικά στοιχεία.

ΝΤΙΛΙ.- Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν χτες το κτίριο της κυβέρνησης του Ανατολικού Τιμόρ, διεκδικώντας την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 30.

ΤΟΚΙΟ.- Τους 40 βαθμούς πλησίασε χτες το θερμόμετρο στο Τόκιο, καταγράφοντας την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1923. Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιαπωνία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων και την άμεση μεταφορά 300 άλλων στα νοσοκομεία...

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν χτες μεγάλες εκτάσεις της Ν. Ζηλανδίας μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες (και σεισμούς μεγέθους έως και 5,3 Ρίχτερ) των τελευταίων τριών ημερών που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και την οικονομική καταστροφή μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων και αγροτών.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Μικρή διαρροή δηλητηριωδών χημικών αερίων σε εργοστάσιο της νοτιοανατολικής ουγγρικής πόλης Γιόμρο σημειώθηκε προχτές βράδυ. Χάρη στην έγκαιρη απομάκρυνση 250 κατοίκων από τις (παρακείμενες με το εργοστάσιο) εστίες τους, δεν αναφέρθηκαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ούτε και τραυματισμοί εργαζομένων.

ΝΤΑΚΑ.- Απέλπιδες προσπάθειες να ελέγξουν το χάος από τις πλημμύρες που έπληξαν το Μπαγκλαντές καταβάλλουν οι αρχές. 14 εκατομμύρια είναι αποκλεισμένοι ή άστεγοι από τα νερά.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Συνάντηση αναμενόταν να έχουν στο περιθώριο Ασιατικής Περιφερειακής Διάσκεψης στο Ισλαμαμπάντ οι υπουργοί Εξωτερικών Ινδίας και Πακιστάν.

ΡΩΜΗ.- Ο Ρομπέρτο Καλντερόλι της Λέγκας του Βορρά τοποθετήθηκε χτες στη θέση του παραιτηθέντος υπουργού Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Ουμπέρτο Μπόσι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Ο 58χρονος Νιγηριανός Μπασίλ Ομίγι είναι ο πρώτος Αφρικανός που τοποθετήθηκε ποτέ, από τη διεύθυνση της πολυεθνικής πετρελαίου SHELL, στη θέση του επικεφαλής διευθυντή της θυγατρικής της εταιρίας, «Αναπτυξιακή Εταιρία Πετρελαίου Shell Νιγηρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ