Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Η κρίση συνεχίζεται»

ΡΑΜΑΛΑ, ΓΑΖΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΑΜΜΑΝ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Παραμένει» στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά «προσωρινά» ο Αχμέντ Κορέι, η χτεσινή συνάντησή του οποίου με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον πρόεδρο της σακατεμένης Παλαιστινιακής Αρχής κατά δηλώσεις στελεχών της παλαιστινιακής κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά ήρε το αδιέξοδο. «Η κρίση συνεχίζεται», ήταν η αποφθεγματική τοποθέτηση του Σάεμπ Ερεκάτ μετά τη συνάντηση στη Μουκάτα, το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα. Ο ίδιος ο Κορέι προτίμησε να αποφύγει τους δημοσιογράφους.

Κεντρική διαφωνία των Κορέι και Αραφάτ είναι ο έλεγχος επί των σωμάτων ασφαλείας, με αφορμή τα πρόσωπα και το χαρακτήρα των οποίων ξέσπασαν οι ταραχές των τελευταίων ημερών στη Γάζα. Ο Κορέι ζητά η κυβέρνησή του «να έχει αληθινή εξουσία». Εμμένει στην παραίτησή του, και ο Αραφάτ εμμένει στην απόρριψή της.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ επιχειρούν να επιβάλουν μια «αναδιαμόρφωση» των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη θέλησή τους. Χτες, στην κρίση παρενέβη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καλώντας τον Αραφάτ να «ακούσει τον πρωθυπουργό του... και να κάνει τα αναγκαία βήματα, για να φέρει την κατάσταση υπό έλεγχο και να συνεργαστεί με τους Αιγύπτιους και τους Ιορδανούς και τη διεθνή κοινότητα για την αναμόρφωση του απαράτους ασφαλείας», όπως είπε.

Στο μεταξύ, όσο οι τριβές εντός παλαιστινιακής ηγεσίας και οι διεθνείς πιέσεις εξακολουθούσαν, ο ισραηλινός στρατός προέβαινε σε νέες επιχειρήσεις. Χτες έγινε γνωστό πως 5 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων μία γυναίκα, τραυματίστηκαν από την επίθεση προχτές με ρουκέτες που εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα

Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Γαλλία «αναμένει εξηγήσεις» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σαρόν για τις δηλώσεις του.

Τέλος, χτες έγινε στο Τελ Αβίβ η κηδεία του Ισραηλινού δικαστή Αντί Αζάρ, που δολοφονήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το γραφείο του --γεγονός για το οποίο ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι «υπέστη σοκ». Επικήδειο εκφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ. Πάντως, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη του φόνου διεκδίκησαν οι Ταξιαρχίες του αλ Ακσα, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Λάπιντ δήλωσε πως «δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα τα βλέμματα στο Παρίσι (2004-10-30 00:00:00.0)
Εν αναμονή (2003-07-17 00:00:00.0)
Νέες εισβολές στην επέτειο της Καταστροφής (2003-05-16 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων, συλλήψεων και αποκλεισμού... (2002-08-06 00:00:00.0)
Δηλώσεις για εκτόνωση της έντασης (2002-07-30 00:00:00.0)
Επιστρέφει ικανοποιημένος ο Σαρόν (2002-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ