Κυριακή 25 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι κρυφές χάρες της μπουρζουαζίας

«

Η Ρεμπέκα Ο... του Σ... Ρ... με τον πληθωρικό αδερφό της Μ... και την pretty woman των εστεμμένων Κάρμεν Π... σε δεξίωση στη Βουλή των λόρδων».

«Η Κατερίνα Μ... των υποκριτικών ονείρων με τον Λεωνίδα Αλ... της μακαρονοβιομηχανίας Σου... παρέα με τον Πέτρο Μορ... των καταλυτικών δαπέδων, ο οποίος συνοδεύει το γνωστό sexy μοντέλο Ρεγγίνα»! γράφει γνωστό ένθετο σοβαρής εφημερίδας, προβάλλοντας και τις σχετικές φωτογραφίες.

«Θυμάσαι», μου θύμισε φίλος μου από το Μιλάνο. «Θυμάσαι που ξαφνικά η Πιάτσα Ντελ Ντουόμο γέμισε γιαούρτια; Θυμάσαι τις κυρίες με τις γούνες, με τα ροζ και άσπρα γοβάκια, τα στρας και τις πολύχρωμε πούλιες που έτρεχαν να σωθούν στην γκαλερία Βιτόριο Εμμανουέλε; Και από κοντά έτρεχαν και οι συνοδοί για να σώσουν τα μαύρα φράκα και τα άσπρα ζωνάρια τους; Θυμάσαι που όλες οι έξοδοι της στοάς, ήταν κλεισμένες από τους γιαουρτο-πεταχτές; Θυμάσαι που μια επίσημη λαμπερή πρεμιέρα της σκάλας του Μιλάνου μετατράπηκε σε ιλαροτραγωδία; Το ξάφνιασμα της μιλανέζικης μπουρζουαζίας ήταν μεγάλο. Θυμάσαι; Και το σοκ, επίσης...».

«Τα χρόνια πέρασαν», συνέχισε ο φίλος μου. «Οι φοιτητές δυστυχώς, δεν έχουν, πια, καιρό για "παιγνίδια". Η μπουρζουαζία στολισμένη με στρας και με πολύχρωμες πούλιες ξανάσκασε μύτη σε επίσημες λαμπερές πρεμιέρες. Και προκαλεί! Στο μεταξύ, για το φόβο των Ιουδαίων, πήρε και τα μέτρα της. Νοίκιασε καλογυμνασμένους φουσκωτούς για να κρατάνε το πόπολο μακριά!

Φουσκωτοί στο Μιλάνο, βεβαίως! Το καταλαβαίνω. Και στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Λογικό! Εκεί η άρχουσα τάξη μετράει αιώνες. Και το μίσος επίσης. Οι «έξοδοι» της αριστοκρατίας εκεί γίνονται, χρόνια πολλά, με τελετουργικό! Φουσκωτοί, όμως, εδώ στην Επίδαυρο; Στο Ηρώδειο; Στο κτήμα του Νάσιουτζικ; Στην παραλιακή; Για να φυλάξουν ποιον; Τον κόμη Ντε Μπαγάσα από το Χειλιομόδι και την κοντέσα Ντε Ξυνίλα από την Αράχοβα! Ολα αυτά τα φρικτά κακέκτυπα της δυτικής αριστοκρατίας, που παριστάνουν τους «κάποιους», ενώ ακόμα είναι λερωμένος ο σβέρκος τους και τα κότσια τους»; αγρίεψε ο πάντα ήρεμος φίλος μου.

Φουσκωτοί για να φυλάξουν τον "ευφάνταστο" κύριο Νίκο Στ... των τουριστικών ξενώνων Μπρ..., που συνοδεύεται από τη συλλέκτρια κυρία Μ... Χρι... και τον διάσημο ζωγράφο Μπ... Κορ..., στην έξοδό τους στο σκυλάδικο "Αλλα Γιάλλα"! Από ποιον κινδυνεύει αυτός ο τύπος και η παρέα του; Χεσμένο τον έχουν. Αν δεν τ' "ακούμπαγε" στο περιοδικό, φωτογραφία δε θα 'βλεπε στον αιώνα τον άπαντα!

«Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, όμως, μου μυρίζει γιαούρτια», συνέχισε αλλάζοντας ύφος. «Τα πάντα μου θυμίζουν το Μιλάνο του 1965 -1970. Δε θα αργήσει να ξημερώσει γιαούρτια στην παραλιακή, γιαούρτια στο Ηρώδειο, γιαούρτια στην Επίδαυρο. Δεν είναι μακριά η μέρα ή η νύχτα που μόλις σκάσουν μύτη τα κότερα με τις βλάχες και τους τσομπαναραίους, που δήθεν "παθαίνουν" με τον Αισχύλο, θα γίνει της Πιάτσας Ντελ Ντουόμο! Η πρόκληση έχει και αυτή όρια. Στεφανώνονται, πρέπει να γίνει χαλασμός. Τόσα κόστισε το νυφικό, τόσα η τούρτα, τόσα το περιδέραιο. Βαφτίζουν το παιδί τους, πάλι το ίδιο. Και να οι τηλεοράσεις και να οι φωτογραφίες. Σιγά αγόρι μου, παντρεύτηκες δεν έκοψες τις φλέβες σου, ούτε το λαιμό σου, για να γίνεις είδηση; Κατούρησε η φοράδα στο αλώνι, αν σταφανώθηκες στο Παρίσι ή στην Αγία Φιλοθέη. Το ίδιο κατούρησε η φοράδα, επίσης, αν έδωσες δεξίωση στο four season ή στο "Αμπα Μπαλούμπα"! Αν η νύφη φορούσε λευκό νυφικό Versace με κίτρινη σατέν κιλότα. Ελεος!

«Μετά θα λένε πως φταίνε οι "φοιτητές" που, οπωσδήποτε, θα τους πάρουνε σβάρνα. Οπωσδήποτε θα τους βάλουν σημάδι και στόχο για τα γιαούρτια τους! Εχουν την εντύπωση, πως έχει χάσει το γούστο της και το χιούμορ της η νεολαία; Πως δεν ξέρει στο δικό τους "αστείο" να απαντήσει και αυτή με το δικό της "αστείο": Αυτοί δεν "παίζονται" αλλιώς. Προκαλούν ποικιλοτρόπως. Ποικιλότροπη πρέπει να είναι και η απάντηση. Η "πλάκα" με την "πλάκα" αντιμετωπίζεται! Με γιαούρτια και γιούχα. Εμπρός, λοιπόν! Γιαούρτωμα»! εξερράγη ο πάντα ήρεμος φίλος μου.

Ποτέ δεν είπα πως έχω φίλους μόνο σοβαρούς. Ανθρώπους που μάχονται με το γνωστό - και δοκιμασμένο - τρόπο! Εχω και φίλους που πέταξαν γιαούρτια. Φίλους που, παρότι πέρασαν τα χρόνια, ετοιμάζονται να ξαναπετάξουν!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2019-11-13 00:00:00.0)
Γκεβάρα... (2007-10-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-02-10 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ (2005-08-12 00:00:00.0)
Ημουν πλοιοκτήτης και δεν το 'ξερα! (1998-10-17 00:00:00.0)
Καινούρια καταδίκη Κράξι (1996-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ