Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΜΑ
Και τώρα ... απολύσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε ομαδικές απολύσεις προχωρά παράνομα η διοίκηση της εταιρίας «ΕΛΛΑΤΕΞ ΑΕ Συνθετικές Ινες», θυγατρική της ΕΤΜΑ, χωρίς να έχει κλείσει η επιχείρηση! Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της επιχείρησης με απόφασή της σταμάτησε την παραγωγική λειτουργία στις 10 Ιούλη και έθεσε εκτός εργασίας τους 180 εργαζόμενούς της μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη χωρίς να τους καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΚΙΔΕ η επιχείρηση από τη μέρα που σταμάτησε την παραγωγική της λειτουργία μέχρι και σήμερα, καλεί μεμονωμένα εργατοτεχνίτες της παραγωγής και τους υποχρεώνει να υπογράφουν κείμενο επιθυμίας για απόλυση και ταυτόχρονα υπογράφουν και την απόλυσή τους. Ουσιαστικά, σημειώνει, πραγματοποιεί ομαδικές απολύσεις χωρίς να κλείσει την επιχείρηση κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.

«Από αυτές τις ενέργειες - σημειώνεται - φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της εταιρίας "ΕΛΛΑΤΕΞ" να σταματήσει την παραγωγική λειτουργία στην Ελλάδα (ίσως να τη μεταφέρει στη Β. Κίνα, όπου λειτουργεί από το 2000 η μητρική ΕΤΜΑ), να κρατήσει όμως την επιχείρηση, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αξιοποιήσει σε όφελός της το φθηνό χρήμα που αντλεί από την παρουσία της στο Χρηματιστήριο».

Η ΟΕΚΙΔΕ υπογραμμίζει ότι «αυτή η πολιτική της μεγαλοεργοδοσίας είναι αποτέλεσμα της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων εμπορευμάτων και προσώπων δηλαδή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δίνουν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να δρα παράνομα και ασύδοτα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Κερδισμένη, καταλήγει, είναι η εργοδοσία της «ΕΛΛΑΤΕΞ ΑΕ» και χαμένοι οι 120 περίπου εργαζόμενοι στην παραγωγή, αλλά και η παραγωγική διαδικασία αυτού του σημαντικού προϊόντος στη χώρα μας.

Το θέμα της «ΕΛΛΑΤΕΞ ΑΕ» έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Τάκης Τσιόγκας και Λιάνα Κανέλλη.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μην πεταχτούν στο δρόμο ακόμα 180 εργαζόμενοι της ΕΛΛΑΤΕΞ και για να μην καταπατούνται κατάφωρα και αυτά τα ελάχιστα όρια που θέτει η εργατική νομοθεσία για την προστασία των εργασιακών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που ουσιαστικά από τον επόμενο μήνα θα βρεθούν στην ανεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ