Σάββατο 24 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στο «κέντρο» της παραπλάνησης

Τη θεωρία του «κοινωνικού κέντρου» επιστράτευσε ο Κ. Καραμανλής για να εξωραΐσει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική του και να «υφαρπάξει» την κοινωνική συναίνεση

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στο Συνέδριο

ICON

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στο Συνέδριο
Ενα «καλό» ΠΑΣΟΚ, που βαδίζει στους ίδιους (μονο)δρόμους της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και της νέας τάξης, είναι η «παράταξη του κοινωνικού κέντρου», όπως αυτοπροσδιόρισε το κόμμα του ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του στο συνέδριο της ΝΔ.

Η δανεική θεωρία του «κοινωνικού κέντρου», που επικαλέστηκε, δεν αφορά την ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά τους τρόπους επιβολής της και άσκησης της εξουσίας. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πολιτική της ΝΔ περίπου ως «(νεο)φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», επιχειρώντας να εξωραΐσει το βάρβαρο και απάνθρωπο πρόσωπό της και στη βάση αυτή να οικοδομήσει πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και την «πολιτική κυριαρχία».

«Είμαστε η παράταξη του Μεσαίου Χώρου. Ολοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του Κοινωνικού Κέντρου», είπε δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα του κόμματός του, ενώ στη συνέχεια επεξήγησε ότι η αντίληψη αυτή αφορά «σύγχρονες» μεθόδους διαχείρισης της εξουσίας. Η αντίληψη αυτή, είπε, σημαίνει ότι «επενδύουμε στην κοινωνική συναίνεση. Προωθούμε σταθερά την εθνική συνεννόηση». Επίσης «η αντίληψη αυτή σημαίνει κοινωνική ευαισθησία. Σημαίνει στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Σημαίνει πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο. Σημαίνει απουσία κάθε αλαζονείας. Σημαίνει ταπεινότητα στη διακυβέρνηση». Αυτή η θεωρία του κοινωνικού κέντρου «εκφράζει τη νέα κοινωνική συμμαχία», «η εποχή που ανοίγεται μπροστά μας πρέπει να είναι πάνω από όλα μια περίοδος ενότητας, συναίνεσης, κοινωνικής συνοχής».

Την ίδια στιγμή όμως η οικονομική πολιτική παραμένει γνήσια νεοφιλελεύθερη, υπηρετώντας την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και τα «οράματα» της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην οικονομική πολιτική, ούτε καν σε επίπεδο αξόνων, προφανώς για να μη χαλάσει η μάσκαρα του «κοινωνικού κέντρου». Περιορίστηκε απλά να αναφέρει ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι «να υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα, να ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα» και να «απελευθερώσει τις πολλές και μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις», εννοείται του κεφαλαίου.

Το βέβαιο είναι ότι στο «ξεκίνημα του νέου δρόμου» για το οποίο έκανε λόγο ο Κ. Καραμανλής, η πολιτική παραμένει ίδια με αυτή του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε έχει καταδειχτεί από το πεντάμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ. Εξάλλου, η αναφορά που έκανε στο «ευρωσύνταγμα», ότι τάχα «ενισχύει την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της»!

Με αυτό δεδομένο ο Κ. Καραμανλής έριξε το βάρος του στη «στρατηγική του μεσαίου χώρου», περισσότερο ως προπαγανδιστικού εργαλείου για να στηρίξει την εικόνα μιας μετριοπαθούς και ευαίσθητης, δήθεν, διαχείρισης. «Συναντιόμαστε με τους πολίτες στον κοινό μας τόπο, στον τόπο της συναίνεσης, της σύνθεσης, του μέτρου».

«Οι αντιλήψεις μας είναι κοινωνικά φιλελεύθερες», τόνισε, χωρίς να διστάσει να υποστηρίξει ότι «κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, αυτόν υπηρετούμε». Θεώρησε, μάλιστα, ως περίπου δεδομένη την κοινωνική συναίνεση στην πολιτική του κόμματός του, λέγοντας ότι «η πλατιά κοινωνική συμμαχία είναι πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στη διπλή εκλογική επιτυχία του κόμματός του στις 7 Μάρτη και στις 13 Ιούνη, της προσέδωσε διαστάσεις «νίκης στρατηγικής σημασίας», καθώς είναι «νίκη εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την παράταξή μας» και «εντολή πολιτικής αλλαγής, σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις». Δεν έκρινε σκόπιμο όμως να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα σ' αυτές, προτιμώντας τις εκτενείς αναφορές στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές νουθεσίες, όπως ότι «δεν έχουν θέση σ' εμάς φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας».

Προσδιορίζοντας το ρόλο του κόμματος είπε ότι «το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματός μας και μεταφέρει τη φωνή της κοινωνίας», ενώ για τις σχέσεις κόμματος - κράτους επανέλαβε το γενικόλογο «το κράτος δεν κομματικοποιείται και το κόμμα δεν κρατικοποιείται».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο προσωπικό όραμά του, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι ταυτίζεται με την πολιτική που εφαρμόζει. «Εχω ένα όραμα για την πατρίδα μας», είπε, διευκρινίζοντας ότι είναι «το όραμα της ισχυρής και ευημερούσας πατρίδας στον 21ο αιώνα, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλιάς, μιας δίκαιης κοινωνίας...». Το ζήτημα είναι ότι τέτοια οράματα τα έχει ακούσει πολλές φορές ο ελληνικός λαός τα τελευταία 30 χρόνια και τα έχει πληρώσει πανάκριβα...

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου η Ντόρα Μπακογιάννη, καλωσόρισε τους ξένους προσκεκλημένους «στο συνέδριο του μεγαλύτερου φιλελεύθερου κόμματος στην Ευρώπη», επισημαίνοντας το «κλίμα ευφορίας» που επικρατεί στις γραμμές του μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ζήτησε όμως από τη ΝΔ να κλείσει το κεφάλαιο των χαμηλών στόχων και να ξεκαθαρίσει «τους στόχους και τις αρχές της νέας διακυβέρνησης».

Ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης έκανε μια εκτενή αναδρομή στα 30χρονα της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «ο κύκλος της μεταπολίτευσης που άρχισε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ολοκληρώνεται με τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ