Κυριακή 25 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στη μέγκενη τα εργασιακά δικαιώματα

Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ντέμλερ Κράισλερ» θέλει να αυξήσει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, χωρίς αύξηση αμοιβής. Και όχι μόνον. Απαιτεί, επίσης, να γίνουν σοβαρές περικοπές στα δώρα Χριστουγέννων και καλοκαιρινής άδειας. Διαφορετικά, θα «χαθούν» 6.000 θέσεις εργασίας και κάποιες μονάδες θα μεταφερθούν σε χώρες με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα.

Πριν λίγο καιρό, η γνωστή «Ζίμενς» υποχρέωσε τους 2.000 εργαζόμενους - μετά την υποχώρηση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων - να δουλεύουν 40 ώρες αντί 35 εβδομαδιαίως με τις ίδιες αποδοχές. Αλλιώς, η επιχείρηση θα «μετακόμιζε» στην Ουγγαρία. Το παράδειγμα της «Ζίμενς» ακολούθησε άλλη μία γερμανική εταιρία η «Bosch», αλλά αυτή τη φορά σε γαλλικό έδαφος. Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας έγινε 36 από 35 ώρες, χωρίς παραπέρα αποζημίωση, παρά τη γαλλική νομοθεσία, περί 35ώρου, για να μη μεταφερθεί η επιχείρηση στην Τσεχία...

Και μόλις προχτές, η γερμανική «Karstadt», η εταιρία που εκδίδει έναν από τους μεγαλύτερους καταλόγους λιανικών πωλήσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε την ...πρόθεσή της να αυξήσει το ωράριο των 47.000 υπαλλήλων της στις 40 ή και 42 ώρες την εβδομάδα, χωρίς αύξηση αμοιβής.

Φανταστείτε, τι θα απαιτήσουν οι εγχώριοι βιομήχανοι, προκειμένου να ανταγωνιστούν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ