Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αύξηση 20% για τον όμιλο της «Εθνικής»

Σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται στο εξάμηνο φέτος η μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου, που αυξάνονται σταθερά με ρυθμούς πολλαπλάσιους τόσο των ονομαστικών αυξήσεων μισθών - συντάξεων και εν γένει των λαϊκών εισοδημάτων, όσο και του πληθωρισμού. Αδιάψευστος μάρτυρας και η χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), που μας πληροφορεί πως στο φετινό εξάμηνο τα κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 20%, που ήρθε να προστεθεί στην προχτεσινή ανακοίνωση της Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) για αύξηση κερδών στο ίδιο εξάμηνο κατά 73,5%.

Κοινό γνώρισμα στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι η εκτόξευση των εσόδων που έχουν από τόκους και προμήθειες. Εσοδα που προέρχονται από την ένταση της τοκογλυφίας και από την αύξηση της χρυσοφόρας πίτας των δανείων από τα οποία απομυζούν τα λαϊκά εισοδήματα. Οι φετινές εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια της εκρηκτικής κερδοφορίας στο 12μηνο του 2003, μέσα στο οποίο οι Ομιλοι της ΕΤΕ και της Alpha Bank αβγάτισαν τα κέρδη τους κατά 69% και 63% αντίστοιχα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του ισολογισμού της ΕΤΕ προκύπτει ότι ο όμιλος στο α' εξάμηνο του 2004 εμφανίζει αύξηση στα κέρδη (προ φόρων) κατά 20% (έφτασαν σε 312,8 εκατ. ευρώ απ' 260,6 εκατ. στο α' εξάμηνο του 2003). Σε ημερήσια βάση ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας καταφέρνει και αποσπά κέρδη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν στα 683,5 εκατ. ευρώ από 612 εκατ. πέρσι (αύξηση 12%) και τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν σε 192,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 10,1%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ