Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία - πρόκληση

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «πέρασε» η ρύθμιση για τα πανωτόκια

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ συνάντησε, χτες, στη Βουλή, η τροπολογία για τη νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος», που κατέθεσε η κυβέρνηση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «επαναπατρισμός κεφαλαίων». Αντίθετα, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, επιδόθηκαν σε μια ακόμη κόντρα εντυπώσεων, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθούν ουσιαστικά στο περιεχόμενο της εν λόγω ρύθμισης. Παράλληλα, υπερψηφίστηκε και η ρύθμιση για τα πανωτόκια, που διατηρεί σε ισχύ τη δυνατότητα ανατοκισμού για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ξέπλυμα

«Για το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτή η τροπολογία αποτελεί πρόκληση», επισήμανε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Με την τροπολογία αυτή, σημείωσε, η κυβέρνηση «λέει ότι επιβραβεύω όλη την παράνομη δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος, επιβραβεύω τη φοροδιαφυγή, αφού είχε διευκολυνθεί αυτή η φοροδιαφυγή από τη συγκεκριμένη πολιτική που είχε ασκηθεί από το προηγούμενο διάστημα και τώρα δίνω και φορολογική ασυλία!». Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ανοίγει ο δρόμος να έρθει μαύρο χρήμα το οποίο θα ξεπλυθεί με συμβολικό ποσό 3%», προσθέτοντας απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Αγωνίζεστε για να βρούμε πελάτες στις τράπεζες»!

Αναφερόμενη συνολικά στις κυβερνητικές επιλογές η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε πως «τα κεφάλαια για να έρθουν στην Ελλάδα - γιατί δεν αρκεί να τους πει η κυβέρνηση ελάτε - έρχονται όταν βρουν φορολογικό παράδεισο. Τότε έρχονται, όταν υπάρχει ελαστικό εργασιακό καθεστώς. Το υπ' αριθμόν 1 αίτημα των πολυεθνικών για να μετακινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους είναι, πρώτο, να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης και, δεύτερο, να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός ως θεσμοθετημένη κατάσταση. Να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και προσαρμογή στις αλλαγές του κεφαλαίου. Μόνο τότε μετακινούνται». Παράλληλα, η βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενη στην αντιπολιτευτική κριτική του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Είναι υποκριτικό από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ να αντιπολιτεύεται τη Νέα Δημοκρατία σ' αυτό το ζήτημα που ήταν ένα νομοσχέδιο που θα το έφερνε και εκείνο στη Βουλή, ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις. Αλλά η ίδια η πράξη μιλάει περισσότερο: Δημιουργήσατε ένα φορολογικό παράδεισο στο μεγάλο κεφάλαιο, νομιμοποιήσατε τη φοροδιαφυγή».

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» της τροπολογίας ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατέθεσε τροποποίηση της ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία η απαλλαγή των επενδυτών θα αφορά μόνο σε φορολογικά και όχι οικονομικά ποινικά αδικήματα, θέτοντας ευθέως θέμα αμνήστευσης. Επίσης, ήταν αποκαλυπτικός στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι τα κεφάλαια αυτά «θα επενδυθούν όπου κρίνουν οι επενδυτές και οι τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια» και ότι «χρειαζόμαστε αυτά τα κεφάλαια ειδικά στη μετα-Ολυμπιακή εποχή» μια και, όπως υποστήριξε, «το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη κεφαλαίων». Μάλιστα, προέβη και σε συγκεκριμένη εκτίμηση, λέγοντας ότι θα έρθουν «μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Κουτμερίδης σημείωσε ότι «η τροπολογία δεν έχει αναπτυξιακούς στόχους. Θα είχε αναπτυξιακούς στόχους αν προέβλεπε κατά κάποιο τρόπο αυτά τα κεφάλαια να επενδυθούν μέσα από έναν αναπτυξιακό νόμο ή με κάποιες άλλες επιδοτήσεις και ενισχύσεις σε κάποιες παραγωγικές επενδύσεις».

Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Ν. Λεβέντης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν 55 βουλευτές και κατά 44 σε σύνολο 99 παρόντων βουλευτών.

Διατηρείται η κλοπή...

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «πέρασε» τελικά χτες και η περίφημη ρύθμιση για τα πανωτόκια. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν από την αίθουσα της Βουλής, εκφράζοντας με «ανεπίσημο» τρόπο την αντίθεσή τους στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη ρύθμιση καταψήφισε το ΚΚΕ, τασσόμενο υπέρ της πλήρους κατάργησης των πανωτοκίων και εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις για το θέμα των αγροτικών χρεών. «Αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι ότι συνεχίζεται η κλεψιά. Απλώς μπαίνει κάποιο πλαφόν στην κλεψιά. Εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης των πανωτοκίων, της δυνατότητας των τραπεζών να δημιουργείται όλη αυτή η αφαίμαξη στα λαϊκά νοικοκυριά», τόνισε για το θέμα της τροπολογίας η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «κατάργησης της απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής 289/80 που επιτρέπει τον ανατοκισμό». Οπως είπε, «όταν ο κόσμος θα φτάσει στο "διά ταύτα", για να κάνει τη ρύθμιση με τις τράπεζες ή να πληρώσει, θα καταλάβει την πραγματικότητα, θα καταλάβει ότι εμπαίζεται».

Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αγροτικών οφειλών, τονίζοντας ότι «τα ληξιπρόθεσμα χρέη πριν από το 1990 θα τα πληρώσουν οι αγρότες πενταπλάσια και εξαπλάσια». Μάλιστα, έφερε συγκεκριμένο παράδειγμα σημειώνοντας ότι «ένας αγρότης που είχε πάρει 10.000.000, το τριπλάσιο είναι 30.000.000. Αν έχει πληρώσει, λοιπόν, τώρα τα 20.000.000, με τη ρύθμιση, πόσο πρέπει να πληρώσει υπόλοιπο; Πρέπει να πληρώσει 10.000.000. Ομως, δε γίνεται αυτό γιατί εφόσον δε βρίσκεται το αρχικό κεφάλαιο, η συνολική οφειλή του διαμορφώθηκε στην τελευταία προ του έτους 1990 ρύθμιση». Μάλιστα, η Ελπίδα Παντελάκη ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας - εάν η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις - να πραγματοποιήσει ρυθμίσεις ώστε να έχουν καλύτερη μεταχείριση οι δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67% καθώς και οι εργατοαγρότες μια και πρόκειται για κατηγορία με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την οικονομική ολιγαρχία(2009-07-09 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η τροπολογία(2006-07-12 00:00:00.0)
«Οχι» στα αιτήματα των αγροτών για τα πανωτόκια(2006-01-17 00:00:00.0)
«Μπράβο» σε όσους λήστεψαν τις επιχειρήσεις τους(2004-07-27 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε ο κυβερνητικός εμπαιγμός(2000-01-27 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν την τραπεζική τοκογλυφία(2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ