Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι συμβιβασμοί βλάπτουν τους παραγωγούς

Η τιμή των 22 λεπτών στο βιομηχανικό ροδάκινο αφήνει κέρδη μόνο στους βιομηχάνους

Την ανάγκη οι αγρότες να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, τη Διεπαγγελματική, τις πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών και να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα τους με μαζικότητα, κλιμάκωση και προοπτική, σημειώνει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τις εξευτελιστικές τιμές που τελικά συμφωνήθηκαν στη Διεπαγγελματική για τις τιμές στα ροδάκινα.

Η τελική τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο των 0,22 λεπτών βρίσκεται μακριά από το κόστος που έχει ο παραγωγός και δε διασφαλίζει εισόδημα στους αγρότες. Αντίθετα είναι ικανοποιητική και αφήνει κέρδη στους εμπόρους και τους βιομηχάνους. Οι μικροπαραγωγοί δεν ελπίζουν να βγάλουν εισόδημα ούτε από το επιτραπέζιο ροδάκινο αφού κι αυτό πωλείται στην εξευτελιστική και κάτω του κόστους τιμή των 0,15 έως 0,20 λεπτών το κιλό.

Οπως καταγγέλλει η ΠΑΣΥ, για μια ακόμη χρονιά «παίχτηκαν παιχνίδια» σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας. «Φάνηκε ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά ότι η περιβόητη Διεπαγγελματική, οι διάφορες ομάδες παραγωγών καθώς και οι πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών, μόνο τα συμφέροντα των αγροτών δεν υπερασπίστηκαν. Αντίθετα, υπονόμευσαν τις κινητοποιήσεις χαμηλώνοντας απαράδεκτα την τιμή διεκδίκησης και παρεμβαίνοντας στο να διαλυθούν τα μπλόκα σαν κολαούζοι των εμποροβιομηχάνων.

Η κυβέρνηση που δηλώνει ικανοποιημένη από την τιμή που επικράτησε, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι πιστή στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ για τα οπωροκηπευτικά, αδιαφόρησε για το μόχθο των αγροτών. Με τις προτάσεις της, στην ουσία ενίσχυσε τους μεγαλέμπορους και βιομηχάνους. Με αυτή τη στάση της βγαίνουν συμπεράσματα για το τι θα κάνει και στις συζητήσεις για το νέο κανονισμό στα οπωροκηπευτικά», σημειώνει η ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας.

Και απευθυνόμενη στην πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς ξεκαθαρίζει πως η προοπτική βρίσκεται στον αγώνα για καλύτερες τιμές που να διασφαλίζουν εισόδημα, για κατάργηση του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, για κατάργηση του πλαφόν για τα συμπύρηνα και κατάργηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων. «Μόνο μέσα από αυτό το δρόμο μπορούμε να αποτρέψουμε το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ