Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
Στα ύψη η ανεργία και η μερική απασχόληση

Ενδιαφέροντα στοιχεία μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας, από τα οποία μεταξύ άλλων προκύπτει ότι κατά μέσο όρο οι μισθολογικές αμοιβές των γυναικών είναι 25% χαμηλότερος από εκείνες των ανδρών

Εκτεταμένες ανισότητες ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο εργατικό δυναμικό της χώρας - με τις γυναίκες να υφίστανται πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση - διαπιστώνει ειδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Οικονομικό Δελτίο» της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμπερασματικά αναφέρεται ότι οι μισθολογικές αμοιβές των γυναικών είναι, κατά μέσο όρο, 25% χαμηλότερες από τις αμοιβές των ανδρών, αλλά βαίνουν μειούμενες στα υψηλότερα κλιμάκια εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα είναι χαμηλά και το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι ψηλό συγκριτικά με τους μέσους όρους στην ΕΕ. Σε σημαντικό βαθμό (αλλά όχι αποκλειστικά) οι ανισότητες στην εργασία αντανακλούν και τη σχεδόν ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των εργαζόμενων νοικοκυριών και των παιδιών τους. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι ανισότητες που καταγράφονται έχουν τη ρίζα τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό μερικής απασχόλησης στις γυναίκες φτάνει σε 8,1% και είναι υπερτριπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (2,3%). Η μελέτη συμπεραίνει πως «η μερική απασχόληση προσφέρει στις γυναίκες εργαζόμενες την ευκαιρία να συνδυάσουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχουν επαρκείς μονάδες φροντίδας παιδιών ή η οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σχετικό κόστος».

Στην ίδια μελέτη (επιμέλεια Ευ. Παπαπέτρου) διαπιστώνονται και τα παρακάτω:

  • Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα διαμορφώνεται μόλις σε 42,5% έναντι ποσοστού 55,6% στην ΕΕ.
  • Η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα φτάνει σε 15% (8,7% στην ΕΕ) και έναντι ανεργίας 6,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που εμφανίζει η ανεργία του ανδρικού πληθυσμού στη χώρα.
  • Μόνο η μία στις δυο γυναίκες μετέχουν στην αγορά εργασίας (ποσοστό 50,1%), έναντι 76,6% στους άνδρες.
  • Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας των γυναικών καταγράφονται στο μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης (απόφοιτες λυκείου) και τα χαμηλότερα στις πτυχιούχους ανώτατων σχολών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ