Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αριέλ Σαρόν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μεγάλη στρατιωτική αποτρεπτική του δύναμη όσο δεν υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό και το κατανοούν». Αυτό δήλωσε προκλητικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, προχωρώντας, για πρώτη φορά, σε μια έμμεση πλην σαφή παραδοχή ότι το Ισραήλ διαθέτει οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής, και συγκεκριμένα πυρηνικό.

Οι διαδοχικές ισραηλινές ηγεσίες τηρούν, εδώ και δεκαετίες, μια σταθερή σιβυλλική στάση, αρνούμενες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικό οπλοστάσιο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ένας από τους στυλοβάτες του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος, πριν από λίγο καιρό -η «περιστερά» Σιμόν Πέρες- η στάση αυτή «έχει αποδειχτεί αποτελεσματική και κατά συνέπεια θα συνεχιστεί».

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, με αποτέλεσμα να μην υπόκειται σε κανέναν απολύτως έλεγχο από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Μια πρόσφατη προσπάθεια του επικεφαλής της Επιτροπής, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, να αποσπάσει έστω μια δέσμευση για έναρξη σχετικού διαλόγου, κατέληξε σε απόλυτη αποτυχία.

Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν ποτέ ασκηθεί πιέσεις στο Ισραήλ «να ανοίξει» τα πυρηνικά του χαρτιά, σε αντίθεση, φυσικά, με μια σειρά από άλλες χώρες, όπως το Ιράν ή η ΛΔ Κορέας, και παλαιότερα το Ιράκ, οι οποίες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ