Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με όλες τις δυνάμεις στην απεργία

«Ξεσηκωθείτε. Αγωνιστείτε για όσα μας στερούν. Εμείς έχουμε τη δύναμη»! Αυτό το κάλεσμα απευθύνει στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους της Αττικής, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων τρεις μέρες πριν την 24ωρη απεργία του κλάδου, την Τετάρτη, 4 Αυγούστου. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου προετοιμάζουν με κάθε τρόπο τη νέα απεργιακή κινητοποίηση αλλά και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι τους, στο πλευρό τους έχουν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και συνδικαλιστές της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ που δίνουν από κοινού τη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής παλεύουν και διεκδικούν: την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την Αττική. Να μην υπάρχει κατώτερος μισθός κάτω από τα 1.100 ευρώ. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να διασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή εργασία με μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες, 5ήμερο, 7ωρο. Να θεσπιστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και να γίνει ο καθορισμός καθηκόντων.

Ετσι, τρία 24ωρα πριν την απεργία, δίνεται με αμείωτη ένταση η μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων. Καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες από συνδικαλιστικά στελέχη σε διάφορα ξενοδοχεία της Αττικής.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον κλάδο από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς πείνας των 480 ευρώ καθαρά που έχουν επιβάλει οι ξενοδόχοι με τις πλάτες των κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ξενοδοχοϋπάλληλος που ανήκει στην 4η κατηγορία της κλαδικής σύμβασης με 15 χρόνια προϋπηρεσία, φτάνει να έχει 91,30 ευρώ λιγότερα και από τον ανειδίκευτο εργάτη! Η σταθερή και πλήρης εργασία έχει αντικατασταθεί από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, ακόμα και από εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας!

Από την άλλη οι ξενοδόχοι κλαίγονται για δήθεν κρίση στον τουρισμό, προκειμένου να απολαμβάνουν και νέων προνομίων από το κράτος, να συμπιέσουν και άλλο το εργατικό κόστος. Ηδη, εδώ και καιρό έχουν καταθέσει το αίτημά τους για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η κυβέρνηση μάλιστα πρόσφατα, μέσω του ΕΟΤ, ικανοποίησε αίτημα των ξενοδόχων και έτσι δόθηκε επιδότηση 3.000 ευρώ για κάθε δωμάτιο σε ξενοδοχεία Β΄ κατηγορίας και κάτω. Σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων των ξενοδοχείων, το τσάμπα χρήμα που δόθηκε σε μικρή μερίδα ξενοδόχων της Αττικής, αγγίζει το εξοργιστικό ποσό των 84.000.500 ευρώ. Αλλα 275.000.781 ευρώ δόθηκαν συνολικά στη χώρα σε λίγους μεγάλους ξενοδόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ