Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Κι έγινε της Καλομοίρας...

Δεν έχετε, δεν πρέπει να έχετε, δεν πρέπει να έχουμε σύντροφοι, κανένας από μας, παράπονο και να τα βάλουμε με τη βάσκανο μοίρα που οι κακοί λένε ότι κατατρέχει τη χώρα μας. Οχι απλώς, αυτό το φριχτό σωτήριον έτος μας αγάπησαν οι μοίρες της παγκοσμιοποιημένης ανθρώπινης σούπας, αλλά στην πατρίδα γίνεται της Καλομοίρας... Κυριολεκτικά και αποδεδειγμένα.

Το πικρό ψωμί είναι παρελθόν πια για την «αφρόκρεμα» τουλάχιστον του τόπου. Η συννεφούλα δεν έβρεξε τα ερωτικά της δάκρυα, ούτε καν λασπόβροχο έπεσε όταν ο Μίλερ χάριζε στην υπερήφανη και ανεξάρτητη Ελλάδα ειδικά μηχανήματα - ρουφιάνους για φορτηγά. Η Εθνική Ελλάδος, αυτήν τη φορά, δεν είχε τη γοητευτική Ελενα τη χορεύτρια, αλλά στον «αιώνιο έφηβο» κλήρωσε η Καλομοίρα, επειδή είχε αθώα μάτια, 200.000 ευρώ κέρδος από την εφήμερη δόξα μιας τηλεοπτικής χρήσης κι ελπίζω κι εύχομαι, όχι το τέλος της Μέριλιν Μονρόε.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της βίαια αμερικανοκρατούμενης Ελλάδας είναι ελαφρύτερη κι από την ποινή της «Ρικομέξ». Πόσο ζυγίζουν οι ταξικοί νεκροί; Τόσο πικρό ψωμί θα φάνε αυτόν τον λαμπερό Αύγουστο οι απολυμένοι; Πόσο μπάλα θα παίξουν τα φτωχόπαιδα στις αυτοσχέδιες αλάνες με τον ναρκέμπορα στη γωνία να καραδοκεί με τις βελόνες και την άσπρη σκόνη στην κωλότσεπη;

Η Γιάννα έχει βάσανα με τον κουνιάδο της. Βέβαια, δισεκατομμυρίων. Ικανά να θολώσουν το μυαλό της και να κάνει λάθος στο φουστάνι που πρέπει να φορέσει στην τελετή έναρξης.

Γυρίζω στην Ολυμπιακή Αθήνα προπονημένη από τα πολεμικά αεροπλάνα που πετάνε πάνω απ' τα κεφάλια μας, τρομάζουν τους τουρίστες που κοιτάνε απορημένοι και κάνουν τους κωμικούς να μουντζώνουν τους ουρανούς και να υπολογίζουν τα σπασμένα της μεταολυμπιακής χρήσης της αφόρητης επιδειξιομανίας μας.

Βλέπω στην TV της εποχής διαφήμιση για τις ...αγαθοεργίες του ΕΛΓΑ και καπάκι «ρεπορτάζ» για το μεγαλύτερο εστιατόριο του κόσμου που φτιάχνει σουβλάκι με κολοκύθια και πίτες με μανιτάρια. Μπλιάχ! Αναρωτιέμαι αν στο επόμενο γαλάζιο ή πράσινο «συνέδριο» αυτό το τέρας θα βρει τη χρήση του, όπως έγινε με το κέτεριγκ της «Ολυμπιακής». Κυριολεκτικά της Καλομοίρας γίνεται. Αλλά όποιοι ξεγελαστούν και μας περάσουν όλους από τις κάμερες και τις οθόνες τους, τα Ζέπελιν και τις στρατιές των ράμπο για μοιρολάτρες, την έβαψαν, σύντροφοι. Δεν είμαστε μήτε ενοικιαστές και υποτακτικοί των υπηρεσιών του ΝΑΤΟ, μήτε λαμόγια των μεγάλων εθνικών στιγμών που ζουν και χοντραίνουν τα ευάριθμα πολυεθνικά και ντόπια πορτοφόλια.

Είναι ντροπή να σκεφτεί κανείς, ακόμη και την εποχή της καλής μας μαύρης μοίρας, πως ο συναγερμός της υπερασφάλειας λήγει πριν την Παραολυμπιάδα. Δηλαδή οι ...τρομοκράτες είναι ευσπλαχνικοί και δε χτυπάνε τότε που το πολιτισμένο εισιτήριο έχει 5 κι όχι 500 ευρώ. Ντροπή, οργή κι οργανωμένη αντίσταση. Απειθαρχία κι ανυπακοή στην ξεφτίλα. Σαρκάστε τους σαρκοφάγους των ημερών και ραντεβού στο Ηρώδειο...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ