Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολυμπιακές αβαρίες στα νοσοκομεία

Οι εργαζόμενοι καλούνται να σηκώσουν τα βάρη για την υγειονομική θωράκιση της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών

«Λεφτά για την υγεία και όχι κοροϊδία» και «Προσλήψεις τώρα στα νοσοκομεία» ήταν τα συνθήματα των εργαζομένων του Σισμανόγλειου
«Λεφτά για την υγεία και όχι κοροϊδία» και «Προσλήψεις τώρα στα νοσοκομεία» ήταν τα συνθήματα των εργαζομένων του Σισμανόγλειου
Οι δραματικές ελλείψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας εκδηλώνονται με δριμύτητα στους τομείς εκείνους που έχουν επιφορτιστεί με την κάλυψη των ολυμπιακών αναγκών. Ετσι, στις σκέψεις του υπουργού Υγείας Νικ. Κακλαμάνη, όπως είπε χτες σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), είναι να χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία του κέντρου 1.300 προσλήψεις που εκκρεμούν απ' το 2003 και αφού επισπευστούν οι προσπάθειες για την άμεση τοποθέτησή τους στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρησιμοποίησης εργαζόμενων εκτός θέσεως στην οποία έχουν προσληφθεί. Για το 2004, οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης, θα είναι 4.500 εκ των οποίων οι 300 θα είναι γιατροί και οι 1.000 για την ψυχική υγεία.

Αρνητικός ήταν ο υπουργός Υγείας για άλλη μια φορά και στο αίτημα για το περίφημο Ολυμπιακό επίδομα. Μάλιστα, επικαλέστηκε και έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, στο οποίο αναφέρει ότι δε θα δοθεί σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων απ' αυτές που δόθηκε.

Υποδοχή με στάση εργασίας στο Σισμανόγλειο

Οι προσλήψεις προσωπικού ήταν και το κύριο αίτημα που προέβαλαν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου Σισμανόγλειου, όπου ο Ν. Κακλαμάνης εγκαινίασε χτες τη νέα πτέρυγα πολλών δράσεων (Χειρουργεία, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και Εργαστήρια).

Στο νοσοκομείο με 1.100 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 300 εκ των οποίων οι 186 είναι νοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι, λοιπόν, λόγω έλλειψης προσωπικού δε θα λειτουργήσουν εφτά απ' τις δώδεκα χειρουργικές αίθουσες, ενώ μένουν κλειστά 8 απ' τα 18 συνολικά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ακόμα χρωστούν στους εργαζόμενους 3.000 ρεπό.

Η κατάσταση αυτή χρονίζει. «Υπάρχουν τμήματα όπου εργάζεται μια νοσηλεύτρια και ειδικά τη νύχτα στην καρδιολογική μονάδα με 12 κλίνες εργάζονται δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια, ενώ στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κάθε νοσηλευτής έχει 4 και 5 ασθενείς, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ένα νοσηλευτή προς δύο ασθενείς», τονίζει σε υπόμνημά του το σωματείο των εργαζομένων που έστειλε προς τον Διοικητή του νοσοκομείου στις 18.12.2003.

Οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο είχαν χτες τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και έκαναν συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στην ώρα της προσέλευσης του υπουργού Υγείας. Ο Ν. Κακλαμάνης είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους, παρέλαβε υπόμνημα με τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε συνάντηση μαζί τους.

Στην ομιλία του ο Νικ. Κακλαμάνης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξει ώρα απλήρωτης υπερωριακής εργασίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μετά το τέλος των εγκαινίων σε μια φιλεργατική επίδειξη «ότι εκεί που έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι θα τον βρουν να φωνάζει μαζί τους».

Ωστόσο, όμως, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια τού ζήτησαν το περίφημο ολυμπιακό επίδομα, η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν: «Εγώ δεν κάνω συνδικαλισμό σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ