Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936
Με τη σφραγίδα των ναζί

Τα σύννεφα του πολέμου, που λίγα χρόνια αργότερα θα συγκλόνιζε τον κόσμο, είχαν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 διοργανώθηκαν από το Βερολίνο και ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τους ναζί για άσκηση φυλετικής και ιδεολογικής προπαγάνδας. Αυτό επισκίασε την κατά τα άλλα πολύ καλή, από πλευράς διοργάνωσης, διεξαγωγή, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η τηλεόραση.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Πριν τους αγώνες ήταν αμφίβολη η συμμετοχή πολλών χωρών, εξαιτίας της στάσης των ναζί απέναντι στους Εβραίους. Ο Αδόλφος Χίτλερ εγγυήθηκε προσωπικά την ισότιμη αντιμετώπιση όσων λάβουν μέρος, προκειμένου να πείσει τους πάντες ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά. Στην ουσία απλώς επειδή πίστευε στην κυριαρχία των Γερμανών αθλητών, ήθελε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία από διάφορες χώρες, ώστε η νίκη να γινόταν ακόμα μεγαλύτερη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Τα σχέδια του Αδόλφου Χίτλερ χάλασε ένας έγχρωμος αθλητής από τις ΗΠΑ. Ο Τζέσε Οουεν έστειλε στο καλάθι των αχρήστων τις απόψεις περί «άριας φυλής» κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100μ, 200μ, 4Χ100 και στο μήκος. Ιστορική είναι η στιγμή μετά την ολοκλήρωση του μήκους, όπου ο Γερμανός αντίπαλος του Οουεν τον αγκάλιασε, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ