Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αγωνιστική «περπατησιά» για την Πρωτομαγιά

Την «δογματικά ταξική πολιτική» που εκφράζουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατάγγειλε το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις ταξικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Από τη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ
Από τη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ
Σαν μια «επικίνδυνη θεωρία, που αποτελεί εργαλείο υποταγής» κατάγγειλε το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, χτες στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μαζί με τους Π. Τσίρκα και Α. Αβραμίδη, εκ μέρους του Μετώπου, σχετικά με τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και τις συνέπειες των κυβερνητικών θέσεων στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους στο φετινό ταξικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς με κεντρικό σύνθημα: «Η εργατική τάξη στην αντεπίθεση. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων. Για την ανατροπή της κατάστασης στα συνδικάτα».

«Στην " γραμμή του καναπέ" εμείς αντιπαραθέτουμε τη γραμμή του κοινωνικού μετώπου μισθωτών, φτωχών αγροτών, μικρομεσαίων, της νεολαίας, των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού. Αυτό είναι το δικό μας εργαλείο που ξεσκουριάζει μυαλά και ενεργοποιεί συνειδήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, επισημαίνοντας ότι γίνεται επιτακτική ανάγκη κάθε σωματείο και συνδικαλιστής να συστρατευτεί με το ΠΑΜΕ και να συμμετέχουν περισσότερο αποφασιστικά και μαζικά από κάθε άλλη φορά στους ταξικούς εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Κυριακή 7 Μάη, στις 10 το πρωί σε όλη τη χώρα.

Κορύφωση στις 7 Μάη


Οπως σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς έχουν ανταποκριθεί εκατοντάδες πρωτοβάθμια και δεκάδες δευτεροβάθμια σωματεία, αλλά και συντονιστικές επιτροπές αγώνα, ενώ έχουν αναγγελθεί εκδηλώσεις σε 38 πόλεις. Οι εκδηλώσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει γίνονται σε χώρους δουλιάς και σε συνοικίες, με αποκορύφωμα τις κεντρικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα κάθε νομού στις 7 Μάη.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) , στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη στο λιμάνι της πόλης, ένα σημείο που όπως σημειώθηκε έγινε το κέντρο αναφοράς των αγώνων της εργατικής τάξης ενάντια στις επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Οι βασικοί άξονες πάλης, του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, όπως τις θέτει το ΠΑΜΕ, αφορούν την εναντίωση στην ανατροπή του ασφαλιστικού. Η παρεμπόδιση των ιδιωτικοποιήσεων. Η διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων (κατώτερος μισθός 250.000 και κατώτερη σύνταξη 200.000). Επίδομα ανεργίας στο 80% του ΗΑΕ. Νομοθετική εφαρμογή 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου, με αύξηση αποδοχών και διατήρηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πλήρης και σταθερή απασχόληση με εφαρμογή των ΣΣΕ. Τέλος, αγώνας για την ειρήνη, με αποκάλυψη και καταδίκη του ρόλου των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το ΠΑΜΕ στο «να ταρακουνήσει "τα λιμνάζοντα νερά" στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, απομονώνοντας τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ακολουθούν επικίνδυνη πολιτική υποταγής, στηρίζοντας κυβέρνηση, βιομήχανους, ΟΝΕ και πολιτική της ΕΕ», όπως επισήμανε ο Γ. Μαυρίκος.

Πολιτική πολλαπλασιασμού της φτώχειας

Το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις, τόνισε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι συνέχεια της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε την προηγούμενη τετραετία και την κατήγγειλε ως «δογματικά ταξική πολιτική». «Η πολιτική αυτή θα πολλαπλασιάσει τη φτώχεια και τα προβλήματα των φτωχών ήδη, λαϊκών στρωμάτων. Θα πολλαπλασιάσει παράλληλα τα κέρδη και τη συσσώρευση πλούτου των πολυεθνικών και των μονοπωλίων», σημείωσε.

Ο συνδικαλιστής τόνισε ακόμα ότι «σαν πεμπτουσία των θέσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός μπορεί να θεωρηθεί η εκτενής αναφορά του για Εργασιακή Ειρήνη - "κοινωνικό διάλογο" - κοινωνική συναίνεση». «Σε απλά ελληνικά, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, οι θεωρίες αυτές που καλούν τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν σημαίνουν... εργαζόμενοι φορέστε τις παντόφλες σας... καθίστε στον καναπέ... παρακολουθήστε τα σίριαλ και η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα συζητήσουν για σας, χωρίς εσάς, σε βάρος σας. Θα κάνουν έναν κοινωνικό διάλογο "σικέ" νομιμοποίησης των επιλογών ΕΕ, πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου».

«Το ΠΑΜΕ δεν είναι εξάρτημα κανενός κόμματος ή παράταξης, είναι πλατιά, ανοιχτή ταξική συνδικαλιστική κίνηση σωματείων, συνδικαλιστών και επιτροπών αγώνα», σημείωσε καταλήγοντας ο Γ. Μαυρίκος.

Για προεκλογικές υποσχέσεις προσέλκυσης ψηφοφόρων, που ήδη άρχισαν να εξανεμίζονται, κατήγγειλε την κυβέρνηση στην παρέμβασή του ο Π. Τσίρκας, μέλος της γραμματείας ΠΑΜΕ και κάλεσε την εργατική τάξη σε μια ανασύνταξη δυνάμεων, ώστε να προχωρήσει σε αντεπίθεση διαφύλαξης των δικαιωμάτων της.

Ο Α. Αβραμίδης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν θέση γιατί θα υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνική - οικονομική κατάστασή τους από την πολιτική που ακολουθείται.

Οι προσυγκεντρώσεις

Στις 9 το πρωί, σε τέσσερα σημεία της Αθήνας θα γίνουν οι προσυγκεντρώσεις για την κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας. Στην πλατεία Κάνιγγος συγκεντρώνονται το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τα σωματεία εργαζόμενων στον Επισιτισμό, του 1ου, 5ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος, των Βορειοανατολικών συνοικιών, λογιστές και οι συνταξιούχοι. Στη πλατεία Βάθη συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό - Δέρμα, Μέταλλο, Ηλεκτρολόγοι, Λιθογράφοι, σωματεία των ΟΤΑ, Υγείας, εργαζόμενοι του 4ου Διαμερίσματος και των Δυτικών και Βόρειων συνοικιών. Στο Μοναστηράκι εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί, εργαζόμενοι του 3ου Διαμερίσματος και Νότιων συνοικιών. Τέλος, στα Προπύλαια οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, του 2ου Διαμερίσματος και των Ανατολικών συνοικιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ