Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ
Επιστροφή στη δουλιά και στον αγώνα
  • Ούτε ένα μεροκάματο δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν στην «Κλωνατέξ» οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στη Νάουσα
  • Με νέα δάνεια και προνόμια ετοιμάζονται τράπεζες και κυβέρνηση να ικανοποιήσουν την ακόρεστη δίψα του Λαναρά για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη

Σταθεροί στο πόστο βρίσκονται από χτες το πρωί οι 500 εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Λαναρά στη Νάουσα, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία δεν έχει ακόμα εφοδιάσει τα εργοστάσια με βαμβάκι. Σήμερα, στις 9:30 το πρωί, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους, οι εργαζόμενοι των κλωστηρίων πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, έχοντας στο πλευρό τους τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες της Νάουσας, με κεντρικό αίτημα να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας από τις ελάχιστες που έχουν σήμερα απομείνει στα κλωστοϋφαντουργεία της περιοχής. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη χάσουν ούτε ένα μεροκάματο μετά τη λήξη χτες της υποχρεωτικής άδειας που τους επέβαλε η εργοδοσία από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, με πρόσχημα την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης για την αγορά πρώτης ύλης στα κλωστήρια της Νάουσας.

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η διοίκηση της εταιρίας έθεσε τους εργαζόμενους σε νέα αναμονή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα ανακοινώσει τις προθέσεις της, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις δανειοδότριες τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τράπεζες και κυβέρνηση εμφανίζονται έτοιμες να προικίσουν, για μια ακόμη φορά, τον Λαναρά με θαλασσοδάνεια και νέα προνόμια, ικανοποιώντας το αίτημά του για άμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να διατηρήσει σε λειτουργία τα εργοστάσιά του στη Νάουσα. Συνεχίζεται έτσι, στα πλαίσια της πολιτικής που υπηρέτησε πιστά το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, ο φαύλος κύκλος της χρηματοδότησης των επιχειρηματιών με τα λεφτά του ελληνικού λαού, προκειμένου να γιγαντώσουν τα κέρδη τους, αφού αποδεδειγμένα ο όμιλος «Κλωνατέξ» ακολουθεί κερδοφόρα πορεία και αποτελεί μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του κλάδου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια στιγμή που ο Λαναράς επικαλείται «οικονομική δυστοκία» και εκβιάζει για νέα δανειοδότηση, ο όμιλος Κλωνατέξ πραγματοποιεί νέες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στο χώρο της πλεκτικής και της ένδυσης, με τελευταίο παράδειγμα την εξαγορά των πλεκτηρίων της «Σίσσερ Πάλλας» στην Κομοτηνή. Από την επενδυτική τακτική του ομίλου γίνεται φανερό ότι το προωθούμενο λουκέτο στα κλωστήρια της «Κλωνατέξ» δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κεφαλαίων, όπως επικαλείται ο Λαναράς, αλλά του προσανατολισμού της εταιρίας να εγκαταλείψει την παραγωγή νήματος, καθώς η εισαγωγή έτοιμου νήματος από τρίτες χώρες αυξάνει τα κέρδη της Κλωνατέξ λόγω του χαμηλότερου κόστους. Στα πλαίσια των εσωτερικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στον όμιλο, το βάρος φαίνεται να πέφτει στην πλεκτική και την ένδυση, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους στα κλωστήρια της Νάουσας, αλλά και της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης.

Με κρατικές επιδοτήσεις, εξάλλου, και στη ρότα των εντολών της ΕΕ, μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας του ομίλου έχει μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι πολλαπλάσια λόγω του ασύγκριτα χαμηλότερου κόστους της εργατικής δύναμης. Στα πλαίσια των πολιτικών περιφρούρησης και ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου, που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η «Κλωνατέξ» αναδείχτηκε σε οικονομικό κολοσσό, αξιοποιώντας τα προνόμια που της επιτρέπουν ανεμπόδιστα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους χώρους δουλιάς, με στόχο την αύξηση των κερδών και στο όνομα πάντα του διεθνούς ανταγωνισμού μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής αγοράς.

Την ίδια λογική υπεράσπισης των κερδών του κεφαλαίου εξυπηρετεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αλλά και η ένταξη περιοχών της χώρας σε ζώνες αυξημένων για τους επιχειρηματίες κινήτρων, προτάσεις που με θέρμη υπερασπίζονται οι πολιτευτές του δικομματισμού και στη Νάουσα, με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ