Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ «ΖΕΠΕΛΙΝ»
Αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ιπτάμενου χαφιέ
  • Συγκλονιστικά τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά του αερόπλοιου από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση»
  • Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής για να μην πετά το «Ζέπελιν» και επιφυλάχτηκε να εκδώσει σύντομα την απόφασή του

Eurokinissi

Με οπτικό ζουμ 35Χ (που μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο), δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ακόμα και εισόδου σπιτιών ή προσώπων που περπατούν στο δρόμο και με αλλοδαπούς τεχνικούς να χειρίζονται τα σχετικά μηχανήματα, το «Ζέπελιν» αποτελεί μόνιμη, επικίνδυνη, και πάνω από τα κεφάλια όλων των πολιτών ιπτάμενη, απειλή.

Τα στοιχεία που ακούστηκαν χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά του αερόπλοιου που ζήτησε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Πολύ περισσότερο που λέχθηκαν από τα χείλη μαρτύρων που το ελληνικό Δημόσιο είχε προτείνει, προκειμένου να υπερασπιστούν τη χρησιμοποίηση του «Ζέπελιν». Παράλληλα, το επιχείρημα πως η μοναδική αποστολή του ιπτάμενου χαφιέ είναι να ελέγχει την κυκλοφορία ή να επέμβει σε περίπτωση μεγάλης φωτιάς, ώστε να βοηθήσει τις χερσαίες δυνάμεις για την κατάσβεσή της, μάλλον σαν κακόγουστο ανέκδοτο ακούστηκε.

Την προσφυγή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» υπερασπίστηκαν οι δικηγόροι Αγγελος Βρεττός και Γιώργος Κατρούγκαλος. Από τη μεριά του Δημοσίου, ήταν οι δικηγόροι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Αγγελική Αναστοπούλου, Γιώργος Πουλάκος και Ιωάννης Χατζηνέκουρας. Μάρτυρες της «Συσπείρωσης» κατέθεσαν οι Αγγελος Ρεμπής συνταξιούχος εφέτης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, ενώ από τη μεριά του Δημοσίου ήταν ο αστυνόμος χειριστής ελικοπτέρου Παναγιώτης Κουπαρίτσας και ο Αυστραλός τεχνικός σύμβουλος του «Αθήνα 2004» σε ζητήματα ασφάλειας, Γκρεγκ Γκίμπονς.


Eurokinissi

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάλυση από τη μεριά των δικηγόρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» του νομικού σκέλους της υπόθεσης. Ο Αγγελος Βρεττός σημείωσε ότι με το «Ζέπελιν» να πετά πάνω από τα κεφάλια μας η εξαίρεση που λέει ότι οι πολίτες δεν παρακολουθούνται, εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος, γίνεται κανόνας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε πως καμία από τις προϋποθέσεις που έχει θέση η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για τις περιπτώσεις που βιντεοσκοπούνται πολίτες, δεν τηρείται.

Από τη μεριά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο Γιώργος Πουλάκος στην αρχή ισχυρίστηκε ότι το αίτημα της «Συσπείρωσης» είναι αβάσιμο και το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί επ' αυτού. Ακολούθως αποκάλυψε ότι η πράξη που νομιμοποιεί το «Ζέπελιν» έγινε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας! Τέλος, χαρακτήρισε το αερόπλοιο σαν ένα επιπλέον ελικόπτερο που δεν κάνει τίποτα περισσότερα από όσα κάνουν τα άλλα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από το ότι έχει τη δυνατότητα να πετά πολύ περισσότερες ώρες!!! Ο Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι ασφαλής σε ένα κράτος δικαίου όταν γίνεται με κανόνες. Ασφάλεια για την ασφάλεια οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

Καταθέτοντας ο Αγγελος Ρεμπής τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιεί το «Ζέπελιν», ώστε να προληφθεί η επαπειλούμενη βλάβη των πολιτών από τη δράση του και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος μακροχρόνιων συλλήψεων με ανεξέλεγκτα κριτήρια αστυνομικής υφής. «Πράγματι προσβάλλονται δικαιώματα των πολιτών. Πού αποθηκεύονται τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται; Ποιος ελέγχει ότι δε θα διοχετευτούν και αλλού; Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει δηλώσει ότι δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου αυτών που κάνει το αερόπλοιο. Το δόγμα που λέει ότι προκειμένου να υπάρχει δημόσια τάξη και ασφάλεια να υποχωρήσουν τα ατομικά δικαιώματα είναι επικίνδυνη. Ο τόπος έχει πλημμυρίσει πράκτορες», υπογράμμισε ο μάρτυρας.


Eurokinissi

Ο Γιάννης Διακογιάννης είπε ότι το «Ζέπελιν» είναι ένα αξιόλογο μηχάνημα με τεράστιες δυνατότητες. Μπορεί να διεισδύσει μέσα στο σπίτι του Ελληνα πολίτη και χρησιμοποιείται για να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. με τα δικά της μέσα. Αν μπορούσε να γίνει η δουλιά μόνο με τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, γιατί να δοθούν τόσα χρήματα για το «Ζέπελιν»; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως δόθηκαν ακριβώς επειδή κάνει κάτι παραπάνω από τα ελικόπτερα... Σημείωσε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν διαφημιστεί στην ανθρωπότητα με ένα «Ζέπελιν» το οποίο τελικά είναι κατά της ασφάλειας της χώρας. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να μην τις προκαλούμε. Οι ίδιες εταιρίες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ, έχουν και το "Ζέπελιν"», τόνισε, για να προσθέσει πως η καλύτερη ασφάλεια για τη χώρα μας είναι ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ελύτης και όχι το «Ζέπελιν» και κατέληξε λέγοντας ότι όσα στοιχεία συλλέγονται με μηχανισμούς χαφιεδισμού, η ιστορία έχει διδάξει πως χρησιμοποιούνται σε βάρος του λαού.

Ο αστυνόμος Παναγιώτης Κουπαρίτσας, που είναι από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που επιβαίνουν στο αερόπλοιο, κατέθεσε ότι οι εικόνες που καταγράφει το αερόπλοιο διοχετεύονται στο κέντρο. Υποστήριξε πως δεν καταγράφονται συνομιλίες επειδή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το ζουμ που έχει είναι 35Χ, αλλά δεν το κάνει σε πρόσωπα, αλλά μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Παραδέχτηκε όμως πως τα μηχανήματα τα χειρίζονται αλλοδαποί τεχνικοί, που μιλούν αγγλικά. Δε γνωρίζει όμως την εθνικότητά τους επειδή δεν τους ζήτησε διαβατήρια. Πιθανολόγησε ότι είναι Αγγλοι. Ο Γκρεγκ Γκίμπονς είπε ότι το «Ζέπελιν» έχει τρεις κάμερες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του οδικού δικτύου και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μπορεί να έχει οπτική εικόνα σπιτιών, αλλά δεν το κάνει. Είναι εύκολο να παρακολουθήσει μια συγκέντρωση, δύσκολο ένα συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά και αυτό μπορεί να γίνει. Τα μηχανήματα του «Ζέπελιν» είναι αμερικανικής τεχνολογίας.


Eurokinissi

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής να μην πετά το «Ζέπελιν», μέχρι να εκδοθεί η απόφασή του, που θα γίνει σύντομα, σε κάθε περίπτωση πάντως μετά την προσεχή Δευτέρα, τελευταία μέρα κατά την οποία οι συνήγοροι των δύο πλευρών έχουν προθεσμία να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ