Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ταξικά στο γιορτασμό

Στις 7 Μάη στις 11 το πρωί, η ταξική συγκέντρωση στο λιμάνι. Στη λογική της υποταγής η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου

Το ταξικό, αγωνιστικό περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΜΕ για αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς αντάξιο της ιστορίας, των οραμάτων και των λαμπρών παραδόσεων της εργατικής τάξης, πρόβαλαν και υπερασπίστηκαν τα στελέχη της «Εργατικής Ενότητας», στην Ολομέλεια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αντικρούοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες της πλειοψηφίας για συμμόρφωση με τις υποδείξεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, για ένα τυπικό, εκφυλισμένο γιορτασμό, χωρίς ταξικό προσανατολισμό και μακριά από τα πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων.

Η κορυφαία Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση των ταξικών δυνάμεων, θα είναι η συγκέντρωση την Κυριακή 7 Μάη στις 11 το πρωί στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Τη Δευτέρα 1η Μάη, θα γίνουν κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του εργάτη και επιμέρους εκδηλώσεις με ανάλογο περιεχόμενο στους τόπους δουλιάς. Τα σωματεία καλούνται να συγκεντρωθούν με τα στεφάνια τους στο ΕΚ για να κατευθυνθούν με πορεία στο μνημείο του εργάτη.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ, υπογράμμισε ότι η «Εργατική Ενότητα» αποδέχεται την πρόταση του ΠΑΜΕ για αγωνιστικό γιορτασμό γιατί αυτή στηρίζεται σε δύο θεμελιώδους σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι να δοθεί μια μαχητική, ταξική απάντηση, από μέρους της εργατικής τάξης και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε κυβέρνηση, ΟΝΕ, νέα τάξη πραγμάτων και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η απάντηση αυτή εκφράζεται με την αντεπίθεση των εργαζομένων σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως: Ασφαλιστικό, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δημόσια υγεία, παιδεία, ειρήνη - Βαλκάνια - ΝΑΤΟ, συντονισμός των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανατροπή της άσχημης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα με τη ρήξη ενάντια στη γραμμή της υποτέλειας που εκφράζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, με τη σταθερή δουλιά και την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με βάση τα παραπάνω, ο συνδικαλιστής κάλεσε σωματεία και συνδικαλιστές να πάρουν μαζί με το ΠΑΜΕ, αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Απέναντι σ' αυτή την ολοκληρωμένη αγωνιστική πρόταση, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ πρόταξε την αγωνία της για ευθυγράμμιση με τις συναινετικές επιλογές της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, περιοριζόμενη τελικά σε μια 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση εργαζομένων μπροστά στο ΕΚ στις 9 Μάη.

Η στάση αυτή συνδυάστηκε με τη διαπίστωση ότι τα οράματα της Πρωτομαγιάς έχουν... εκφυλιστεί, με εκκλήσεις για «ενότητα» αλλά και με επίθεση στο ΠΑΜΕ για τη συνεπή, αγωνιστική θέση του. Τα στελέχη της παράταξης τόνισαν ότι η ενότητα επιτυγχάνεται με αγωνιστική ενωτική δράση πάνω στα βασικά προβλήματα, σε ένα πλαίσιο διεκδικητικών κινητοποιήσεων και όχι με τη συναίνεση, την αδράνεια και τα ξόρκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ