Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΕΝ
Προμήνυμα επίθεσης

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης για νέα αντιναυτεργατικά μέτρα

Η υιοθέτηση των θέσεων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστώνκαι άλλων εφοπλιστικών Ενώσεων, με άλλα λόγια η πρόθεση της κυβέρνησης για τη λήψη νέων, επικίνδυνων, αντιναυτεργατικών μέτρων, είναι αυτό που σκιαγραφείται από την ομιλία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Αυτό υπογραμμίζεται σε κοινό δελτίο Τύπου της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με την οποία καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν τη δική τους απάντηση, εντείνοντας τους αγώνες τους, αλλά και με τη μαζική τους παρουσία στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, της 7ης Μάη, στην πλατεία Κοραή, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, σχετικά με τις υπουργικές δηλώσεις για την ποντοπόρο ναυτιλία, σύμφωνα με τις οποίες «οι ανταγωνιστές μας λαμβάνουν συνεχή μέτρα, τα οποία πρέπει να παρακολουθούμε», επισημαίνουν ότι πρόκειται για αναπαραγωγή των εφοπλιστικών θέσεων για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του ελληνικού πλοίου, «προετοιμάζοντας το έδαφος για τον πλήρη αφελληνισμό της ναυτιλίας, για νέες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, για πλήρη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας».

Οσον αφορά τα περί «οικονομικής εξυγίανσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου», που ανέφερε ο υπουργός, τα σωματεία τονίζουν ότι: «Σημαίνει περιορισμό των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, υλοποίησης των αντικοινωνικών μέτρων για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, χειροτέρευση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων, υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Ενώ σχετικά με την άρση του καμποτάζ, την οποία ο υπουργός την παρουσίασε με ιδιαίτερη έμφαση, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σημειώνουν ότι: «Είναι γνωστό και στον πιο αδαή ότι η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών πλήττει σοβαρά την κυριαρχία της χώρας μας και ανοίγει το δρόμο για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Τα δύο σωματεία παρουσιάζουν, παράλληλα, το διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Την αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την προστασία των ανέργων, τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, τη διατήρηση του καμποτάζ, την κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων και την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ