Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Παίρνουν το δρόμο της απόλυσης

Με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, και συμμάχους τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και των τοπικών Εργατικών Κέντρων Θήβας και Εύβοιας, όπου κουμαντάρουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, η ασυδοσία των βιομηχάνων αυξάνεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων «ΘΡΑΚΗ» του Σπέντζου, «Μεσογειακή Συσκευασία» (πρώην ΚΡΙΣ-ΠΑΝ) του Παναγιωτόπουλου και του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Προσωπικού ΔΕΗ - ΑΗΣ Αλιβερίου, όπου οι εργαζόμενοι απειλούνται ή βρίσκονται υπό απόλυση.

Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης του ομίλου «ΘΡΑΚΗ ΑΕ» και σειράς άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, από την προηγούμενη Δευτέρα προχώρησε σε νέες απολύσεις εργαζομένων, αυτή τη φορά στη μονάδα εκτροφής χοιρομητέρων στον Πισσώνα του Δήμου Διρφύων, στην Εύβοια, όπου απολύονται σταδιακά και μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη οι 20 εργαζόμενοι, ενώ πριν ένα μήνα είχε προβεί σε 10 απολύσεις, ακόμα, και στο κλείσιμο του σφαγείου της μονάδας. Αυτό, παρά τις - ψεύτικες όπως αποδείχτηκε - υποσχέσεις που έδινε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις για νέες ρυθμίσεις και «κίνητρα» απ' τον εργοδότη δε σταματάνε.

-- Τις τελευταίες ημέρες της εργασιακής τους σχέσης με το σούπερ μάρκετ του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Προσωπικού ΔΕΗ - ΑΗΣ Αλιβερίου, περνάνε οι 14 εργαζόμενοι (γυναίκες στην πλειοψηφία τους), αφού το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού (κατά πλειοψηφία) έχει αποφασίσει το κλείσιμο των δύο καταστημάτων ως ζημιογόνων, στο Αλιβέρι και στη Μεγαλόπολη (16 εργαζόμενοι), και είναι ανένδοτο, παρότι στο κατάστημα Αλιβερίου, τουλάχιστον, υπάρχει θετική μελέτη - πρόταση για τη βιωσιμότητά του.

Απ' την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν από την αρχή της δημιουργίας των καταστημάτων - και εξυπηρετούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και όχι μόνο - οι περισσότεροι οικογενειάρχες, θεωρούν ότι μπαίνοντας στις λίστες της ανεργίας, δεν πρόκειται να ξαναβγούν. Γι' αυτό με υπόμνημά τους προς την πολιτική ηγεσία, τη διοίκηση της ΔΕΗ, του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, τη ΓΕΝΟΠ, τους τοπικούς βουλευτές και το Εργατικό Κέντρο, ζητάνε τη συνδρομή και συμπαράστασή τους για την αλλαγή της απόφασης για οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνουν την απορρόφησή τους από τη ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ