Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ο πόλεμος των εφοπλιστών δεν επιτρέπει επανάπαυση

Ανακούφιση από την απόφαση για την πληρωμή στα πληρώματα της ΔΑΝΕ

ΔΑΝΕ τέλος και τυπικά από την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και θα βγουν τα τρία πλοία της, «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ», σε πλειστηριασμό προκειμένου το ΝΑΤ να εισπράξει τα χρήματα που θα καταβάλει για τα δεδουλευμένα τα οποία οφείλονται στα πληρώματα των πλοίων, αλλά και τα όσα οφείλει σε αυτό η εταιρία. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τη διοίκηση του ΝΑΤ κατά τη συνεδρίασή της που έγινε προχτές και σύμφωνα με αυτή θα καταβληθούν στους ναυτεργάτες των πλοίων 3 μηνιαίες αποδοχές. Το εταιρικό σχήμα ΔΑΝΕ-ΑΝΕΚ, και πιο συγκεκριμένα ο Ι. Βαρδινογιάννης, που αποτελεί το μεγαλομέτοχο του «σχήματος», με τη συνενοχή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, και παραβιάζοντας πλήρως τη νομοθεσία, είχε αφήσει τους ναυτεργάτες απλήρωτους από το Φλεβάρη, ενώ δεν τους κατέβαλε δώρα και επιδόματα.

Η απόφαση του ΝΑΤ αποτελεί σαφώς ανακούφιση για τους ναυτεργάτες και είναι αποτέλεσμα και μόνο του αγώνα που έδωσαν από τον Ιούνη με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Βέβαια, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΕΝ αναφέρει ότι η απόφαση του ΝΑΤ, η οποία λέει ότι ήταν ομόφωνη, πάρθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη και ότι ...δείχνει «για άλλη μια φορά το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το ρόλο ενός πραγματικά κοινωνικού και ανθρώπινου κράτους». Ομως, η αλήθεια είναι άλλη. Πρώτον, με ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησής του οι 300 περίπου ναυτεργάτες εδώ και 7 μήνες ήταν εγκαταλειμμένοι από τον Βαρδινογιάννη στην καρδιά του ...Ολυμπιακού λιμανιού του Πειραιά, φτάνοντας στο σημείο να αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης αφού ο εφοπλιστής τούς είχε κόψει και την τροφοδοσία!

Δεύτερον, όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης, το επιτακτικό αίτημα για την έστω και μερική επίλυση του προβλήματος τέθηκε αποκλειστικά και μόνο από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ - ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ - Γ. Τούσσα, και η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία! Επιπλέον, στο θέμα να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού για τα τρία πλοία οι διορισμένοι από την κυβέρνηση πρόεδρος και αντιπρόεδρος απείχαν!

Τέλος, όλη η υπόθεση της ΔΑΝΕ κάνει ολοφάνερη τη συμβολή και της κυβέρνησης της ΝΔ στις δραματικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στο χώρο της ακτοπλοΐας, η οποία είναι ολοκληρωτικά τσιφλίκι των εφοπλιστών.

Ο υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης συνέβαλε αρκούντως στην 7μηνη ομηρία των 300 ναυτεργατών προκειμένου να διευκολύνει τον Βαρδινογιάννη στα επιχειρηματικά του παιχνίδια. Ετσι, την ίδια στιγμή που οι οικογένειες των ναυτεργατών δεν είχαν ούτε καρβέλι ψωμί, ο Βαρδινογιάννης, στα πλαίσια του αδυσώπητου ανταγωνισμού που επικρατεί ανάμεσα στους ακτοπλόους για τη συγκέντρωση του πλούτου σε συνεχώς λιγότερα χέρια, κοιτούσε από πού θα αρπάξει τα περισσότερα από την πώληση του «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», το οποίο παζαρεύουν οι «Επιχειρήσεις Αττικής», οι εφοπλιστές Αγούδημος, Καλογηράτος και άλλοι... Υπόθεση άλλωστε που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με άλλα λόγια, οι 300 ναυτεργάτες είναι και αυτοί, μαζί με τους υπόλοιπους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας, τους νησιώτες, συνολικά το επιβατικό κοινό, θύματα του πολέμου μεταξύ των τριών μεγαθηρίων, «Επιχειρήσεις Αττικής», «Μινωικές Γραμμές» και ΑΝΕΚ, για το ποια θα επικρατήσει στις ελληνικές θάλασσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ