Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η «λογική» της κρίσης

Γεωργιανά στρατεύματα στην περιοχή της Ν. Οσετίας

Associated Press

Γεωργιανά στρατεύματα στην περιοχή της Ν. Οσετίας
Χωρίς αιματηρά επεισόδια κύλησε η βδομάδα που πέρασε στην περιοχή της Νότιας Οσετίας καθώς οι δυνάμεις της Γεωργίας και αυτές της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Ν. Οσετίας τήρησαν τελικά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχαν υπογράψει πριν από την προηγούμενη Κυριακή. Καθώς όμως το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης πολεμικής σύγκρουσης έδειχνε να απομακρύνεται (έστω προσωρινά, μετά και την αποχώρηση Γεωργιανών στρατιωτών που δεν είχαν δικαίωμα να βρίσκονται εντός των εδαφών της Ν. Οσετίας), η ηγεσία της Τιφλίδας, διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, φρόντισε με νέες εμπρηστικές δηλώσεις να συντηρήσει την ήδη υπάρχουσα κρίση.

Το νέο χτύπημα του Προέδρου, που αρέσκεται σε ξεσπάσματα εθνικιστικού «μεγαλείου», απειλών και μελοδραματισμού, ήρθε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου). «Ενας πόλεμος με τη Ρωσία είναι πολύ κοντά» δήλωσε ευθαρσώς ο Σαακασβίλι και κάλεσε για αυτό τους πολίτες της χώρας του να είναι «προετοιμασμένοι».

Και δε σταμάτησε εκεί. «Οι δυνάμεις που μας επιτέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα», είπε το αγαπημένο «παιδί» της Δύσης, «ήταν χωρίς αμφιβολία, ρωσικές». Και πρόσθεσε, «το πρόβλημα της Ρωσίας είναι ότι έχασε πολλά εδάφη τα τελευταία χρόνια, έχασε τις χώρες της Βαλτικής, την ανατολική Ευρώπη, τη Γεωργία και την Αντζαρία... πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να αντισταθούν σε μια νέα απώλεια εδάφους... Αν ξεσπάσει ένας πόλεμος αυτός θα είναι μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, όχι με τους Οσέτιους. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τις εθνικές συγκρούσεις»...


Associated Press

Ωστόσο ο Σαακασβίλι (ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του) δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι δεν επιθυμεί «να προκαλέσει καμία πολεμική σύγκρουση». Ακόμη προσέφερε στους Οσέτιους καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας και συμμετοχή στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης αν αυτοί αποφασίσουν να επανενταχθούν στη Γεωργία, ενώ τέλος πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου για την «εξεύρεση λύσης» με τη συμμετοχή ηγετών της Δύσης.

Η επίσημη απάντηση του Κρεμλίνου ήταν ότι δεν μπορεί κάποιος που «κόπτεται» για την ειρήνη να κάνει τέτοιες δηλώσεις και να είναι και σοβαρός. Και είναι γεγονός ότι αν οι δηλώσεις του Γεωργιανού Προέδρου δεν ήταν τόσο επικίνδυνες και κομμάτι μιας δεδομένης στρατηγικής, θα ήταν πραγματικά γραφικές. Γιατί δεν είναι δυνατόν από τη μία να μην «επιδιώκεις να προκαλέσεις» ένα νέο πόλεμο και από την άλλη να υποστηρίζεις ότι ένας πόλεμος είναι πραγματικά κοντά - και ενώ μόλις λίγες μέρες πριν (στις 18 Αυγούστου) ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας.

Το προφανές είναι ότι στόχος της ηγεσίας της Τιφλίδας δεν είναι η ειρήνη, αν και σίγουρα δεν μπορεί να είναι ούτε μια εκτεταμένη σύρραξη αφού δεν μπορεί να ελπίζει σε μια στρατιωτική νίκη σε βάρος της Ρωσίας. Για αυτό άλλωστε οι Γεωργιανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν την ώρα που ο ρωσικός στρατός πραγματοποιούσε μεγάλη στρατιωτική άσκηση κοντά στην Οσετία. Στόχος του Σαακασβίλι είναι να προκαλέσει με τις δηλώσεις του μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή έτσι ώστε να δώσει δικαίωμα στους φίλους του στη Δύση να αναμειχθούν στη διαδικασία εξεύρεσης «λύσης του προβλήματος». Στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ αλλά και η Μεγάλη Βρετανία (που έχουν πετρελαϊκά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και στρατιωτική συνεργασία με την Τιφλίδα) θα καταφέρουν να επιβάλουν όρους εξαιρετικά επιζήμιους για το Κρεμλίνο, με τελικό στόχο πάντα την απόσυρση των ρωσικών βάσεων από τη Γεωργία και την ελαχιστοποίηση της επιρροής της Μόσχας στην περιοχή του Καυκάσου (με δεδομένη και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τιφλίδας - Τζεϊχάν). Αλλωστε αυτήν ακριβώς την τακτική (των εμπρηστικών δηλώσεων συνοδευόμενων από τις κατάλληλες παραινέσεις για «ειρηνική λύση» και «καλές σχέσεις») χρησιμοποίησε ο Σαακασβίλι και στη διάρκεια της διένεξης με την πρώην ηγεσία της Αντζαρίας. Διένεξη που τελικά έληξε (μετά την παρέμβαση της Δύσης που προκάλεσε τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας) με τη συντριπτική νίκη του Σαακασβίλι και την οριστική κατάργηση της αυτονομίας της Αντζαρίας.

Ο Σαακασβίλι πάντως δε βιάζεται. Το δήλωσε και ο ίδιος στη «Λιμπερασιόν», σημειώνοντας ότι οι επόμενες εκλογές στη χώρα του απέχουν τεσσερισήμισι ολόκληρα χρόνια. Μέχρι τότε μπορεί να παίζει με τη φωτιά, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των Γεωργιανών, ελπίζοντας σε μια «αλλαγή στάσης» από τη Ρωσία...


Γ.Παπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ