Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Τι θα απογίνουν οι κτηνοτρόφοι της Κάρλας;

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι των παρακάρλιων χωριών και ιδιαίτερα αυτοί του Δυτικού Πηλίου. Πάνω από 110 οικογένειες διαθέτουν 4.500 αγελάδες και 15.000 περίπου γιδοπρόβατα. Το έργο όμως της Κάρλας, στο χώρο της οποίας έβοσκαν τα ζώα τους, τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διατήρηση των κοπαδιών τους και κατά συνέπεια στην ίδια τους τη ζωή.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας. Στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται πως: Η εύρεση νέων χώρων βοσκής είναι ο τρόπος που θα μειώσει τις οικονομικές, επαγγελματικές και κοινωνικές συνέπειες σε βάρος των παραπάνω κτηνοτρόφων. Δυστυχώς όμως, υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, παρότι όλοι συμφωνούν πως η διατήρηση των κοπαδιών των παραπάνω κτηνοτρόφων γίνεται μόνο με τη μετεγκατάστασή τους. Μετεγκατάσταση η οποία έχει σοβαρότατο κόστος που είναι αδύνατον να το καλύψουν οι θιγόμενοι κτηνοτρόφοι. Εχοντας υπόψη ότι στη Μαγνησία η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (στο ΠΣΒ φτάνει το 23%) και ότι η κτηνοτροφία στο νομό παίζει σοβαρότατο ρόλο στην οικονομία της περιοχής, ο όποιος περιορισμός των ζώων θα έχει σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στα χωριά του Δ. Πηλίου (Κανάλια, Κεραμίδι, Κερασιά).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα ώστε: Να βρεθούν νέοι λιβαδότοποι για τη μετεγκατάσταση των ζώων και για την κάλυψη του κόστους μετεγκατάστασης προκειμένου οι κτηνοτρόφοι του Δ. Πηλίου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την απασχόλησή τους, δεδομένου ότι μια διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει πολλές δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ