Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Καθήλωση με άλλοθι τα «δημοσιονομικά»

Στις ελληνικές καλένδες του «νέου μισθολογίου» παραπέμπει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ τις μισθολογικές αυξήσεις. Αγωνιστικό κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Συνέχεια στην πολιτική της λιτότητας δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στο όνομα των «αντοχών του προϋπολογισμού», ετοιμάζεται να αφήσει καθηλωμένο στα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα το επίπεδο των μισθολογικών αμοιβών για τους δημοσίους υπαλλήλους και για το 2005. Με τη στάση τους οι κυβερνώντες δίνουν και κατεύθυνση γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα και στην εργοδοσία, σε μια περίοδο που τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου εκτοξεύονται με ιδιαίτερα προκλητικούς ρυθμούς. Μια πρώτη συνάντηση για την εισοδηματική πολιτική του 2005 είχε χτες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Πρόθεση της κυβέρνησης, από όσα είπε ο υπουργός στους συνδικαλιστές, είναι να παραχωρήσει αυξήσεις οριακά πάνω από το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού. Αυτό σε μια χρονιά που η αύξηση της πίτας του ΑΕΠ προμηνύεται να είναι αρκετά σημαντική. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η λυπητερή είναι ήδη στα σκαριά και έτοιμη για ξεφούρνισμα ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ και του νέου προϋπολογισμού.

Πλάτη στις ορέξεις κυβέρνησης και εργοδοτών βάζει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, τσουβαλιάζοντας τα οικονομικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων στην κυβερνητική λογική του «νέου μισθολογίου», το οποίο μετατίθεται πλέον για το 2006 και... βλέπουμε. Το γεγονός αυτό αξιοποιείται καταλλήλως από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σέρνει τους δημόσιους υπαλλήλους σε μια διαδικασία ατέρμονων συζητήσεων και παραπέμπει τις μισθολογικές αυξήσεις στις... καλένδες του δικομματισμού. Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, στηλίτευσε την πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής και ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα λέγοντας πως η πλειοψηφία παρέκαμψε τα άμεσα οικονομικά αιτήματα για να τα μεταφέρει στις καλένδες του νέου μισθολογίου αφήνοντας τους δημόσιους υπαλλήλους έρμαια στις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό που προέχει, τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης, είναι να υπάρξουν «αυξήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». Το ΠΑΜΕ θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις του ώστε να αναπτυχθεί κίνημα διεκδίκησης με γνώμονα τα αιτήματα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.100 ευρώ, κατάργηση των αντιεργατικών νόμων, αύξηση του αφορολόγητου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, μονιμοποποίηση των συμβασιούχων, αύξηση των δαπανών για Υγεία - Παιδεία.

«Αλλού γι' αλλού» ήταν στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, λέγοντας πως η ΑΔΕΔΥ παραμένει σταθερή στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου ώστε να συγκλίνει με τους... μέσους όρους των μισθών στην ΕΕ. Και ενώ είναι απόλυτα προφανείς και σε μεγάλο βαθμό ομολογημένες οι προθέσεις της κυβέρνησης, ο εν λόγω συνδικαλιστικός παράγοντας, έδωσε πίστωση χρόνου στη... «νέα κυβέρνηση» λέγοντας πως «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με προκατάληψη», αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι γνώριζε τα προβλήματα των δημόσιων υπαλλήλων από τότε που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση... Συνεχίζοντας την... εμβριθή ανάλυση αναρωτήθηκε εάν οι «αυξήσεις» υπολογιστούν πάνω στο βασικό μισθό ή στο σύνολο των αποδοχών. Το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε στη συνέχεια πως οι (επί της ουσίας ανύπαρκτες) αυξήσεις θα υπολογιστούν στο σύνολο των απολαβών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ