Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Κοστίζουν πολύ οι σπουδές

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος που καλούνται να πληρώσουν για τις σπουδές των παιδιών τους οι οικογένειες των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ της Λάρισας, που είναι μία από τις ακριβότερες πόλεις της χώρας. Μεγάλο βραχνά αποτελούν γι' αυτούς ιδιαίτερα τα υψηλά ενοίκια των σπιτιών όπου διαμένουν οι φοιτητές και σπουδαστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενοίκιο μιας γκαρσονιέρας στη Λάρισα κυμαίνεται από 250 έως και 350 ευρώ μηνιαίως!!! Αν στο ενοίκιο προστεθούν και άλλα πάγια έξοδα, όπως κοινόχρηστα, νερό, ΔΕΗ, ΟΤΕ, δημοτικά τέλη, τότε το κόστος διαμονής αυξάνεται κατά 100 ευρώ περίπου.

Επιπλέον, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας, δεδομένου ότι οι σχολές τους βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα εκτός πόλης, αναγκάζονται να πληρώνουν ημερησίως 2 ευρώ για τη μεταφορά τους με το αστικό ΚΤΕΛ, παρά τη σχετική μείωση που ισχύει στα φοιτητικά εισιτήρια. Η τσέπη τους επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις τσουχτερές τιμές στα είδη διατροφής. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί, η έξοδος για έναν καφέ είναι ασύμφορη, αφού η τιμή του, ανάλογα με το είδος, φτάνει από 3 έως και 4,5 ευρώ.

Αλλά σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται και οι σπουδαστές που διαμένουν στην εστία του ΤΕΙ Λάρισας, ύστερα και από την απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος ν' αυξήσει το κόστος χρήσης της στα 500 ευρώ ετησίως, από 150 ευρώ που ήταν πέρσι. Χτες το μεσημέρι σπουδαστές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης, από την οποία απαίτησαν να πάρει πίσω την απόφαση που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των οικογενειών τους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γ. Αμανατίδης, γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, τονίζει πως «το υπέρογκο κόστος των σπουδών αναγκάζει πολλούς σπουδαστές να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα». Και υπογραμμίζει: «Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στη βαθιά αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που συνεχίζει και εντείνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Το παράδειγμα της αύξησης του κόστους χρήσης των εστιών στο ΤΕΙ Λάρισας είναι χαρακτηριστικό για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής σε βάρος των σπουδών μας και γενικότερα σε βάρος της δημόσιας παιδείας που συνεχώς υποβαθμίζεται. Επιβάλλεται, λοιπόν, αυτή η χρονιά να σημάνει και την ανάπτυξη δυναμικών διεκδικητικών αγώνων του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ