Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ορνιθες» στην Ελλάδα του '50

Γράφημα του σκηνικού της ελληνογαλλικής παράστασης των «Ορνίθων»
Γράφημα του σκηνικού της ελληνογαλλικής παράστασης των «Ορνίθων»
Σαν πολυθέαμα, με το θεατρικό εύρημα «παράσταση μέσα στην παράσταση», θα παρουσιαστεί η περίφημη, διεθνώς, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για τους αριστοφανικούς «Ορνιθες», μια μεγάλη, ιστορική επιτυχία, του «Θεάτρου Τέχνης». Ο Χατζιδάκις, μετά την επιτυχία της παράστασης, επεξεργάστηκε τη μουσική του με μορφή καντάτας, χρησιμοποιώντας στίχους των Χορικών, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα. Αυτή η μορφή των «Ορνίθων» θα παρουσιαστεί, στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», σε σκηνοθεσία του Κλοντ Κρεσπέν, στις 10 και 11 Σεπτέμβρη στο νέο Δημοτικό Γήπεδο του Βύρωνα.

Την παράσταση πλαισιώνουν Γάλλοι ακροβάτες, ισορροπιστές και χορευτές και 30 Ελληνες ηθοποιοί. Συμμετέχει ορχήστρα, με διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, μεικτή χορωδία, με διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και η 40μελής Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης, με διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού. Τα τραγουδιστικά σόλο ερμηνεύουν οι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Σόνια Θεοδωρίδου, Δώρος Δημοσθένους, Σαβίνα Γιαννάτου.

Ο Κλοντ Κρεσπέν θα χρησιμοποιήσει το υπερκείμενο λατομείο και το βράχο, δημιουργώντας «πεδιάδα» και «ρεματιά» και θα «χτίσει» την πόλη των πουλιών, παίζοντας με την αντίθεση της κλίμακας: από την απεραντοσύνη, στο μέγεθος ανθρώπων και πουλιών. Ο σκηνοθέτης τοποθετεί τη δράση σ' ένα ελληνικό χωριό στη δεκαετία του 1950, καθώς ο Χατζιδάκις συνέθεσε το 1959 τη μουσική για τη θρυλική παράσταση του «Θεάτρου Τέχνης». Παράσταση και μουσική που πήραν οριστική μορφή το 1964, όταν ο συνθέτης αποφάσισε να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειές του και να το ενορχηστρώσει για μεγάλη ορχήστρα.

Τους κύριους ρόλους στην παράσταση που θα δοθεί στο Βύρωνα ερμηνεύουν οι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Στάθης Νικολαΐδης, Σόνια Θεοδωρίδου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δώρος Δημοσθένους, Σαβίνα Γιαννάτου (Αγγελιοφόρος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ