Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Δρομολογούνται αυξήσεις στους ειδικούς φόρους

Νέες και τσουχτερές ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καύσιμα έχει στο συρτάρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ετοιμάζεται να τα «ξεφουρνίσει» την κατάλληλη στιγμή. Πολύ μεγάλες είναι οι δρομολογημένες αυξήσεις στο φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, σε αντίθεση με το πετρέλαιο που καταναλώνεται στη βιομηχανία, όπως έχουν απαιτήσει οι βιομήχανοι. Η επιτροπή κυβερνητικών παραγόντων, που συστήθηκε για το σκοπό αυτό από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέληξε στις οριστικές προτάσεις. Ανοιχτό ζήτημα είναι μόνο ο χρόνος υλοποίησης του μέτρου, αν και σύμφωνα με τις εισηγήσεις προτείνεται η άμεση εφαρμογή του.

Το νέο πλαίσιο για τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα είναι το παρακάτω:

  • Στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών θα υπάρξει ένας και μοναδικός ειδικός φόρος που θα ισχύει σε όλη τη διάρκεια του 12μηνου. Σήμερα ο φόρος αυτός, για τη χειμερινή περίοδο, φτάνει στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Σε πρώτη φάση δρομολογείται αύξηση στα επίπεδα των 35 ευρώ στο χιλιόλιτρο.
  • Στο ίδιο ύψος με το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών θα διαμορφωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης της βιομηχανίας (σήμερα είναι στα 120 ευρώ το χιλιόλιτρο). Είναι δηλαδή φανερό ότι θα υπάρξει ουσιαστική φοροελάφρυνση για τους βιομήχανους.
  • Για το πετρέλαιο κίνησης (σήμερα ο ειδικός φόρος βρίσκεται στα 245 ευρώ το χιλιόλιτρο), με το πρόσχημα και της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών, μεθοδεύεται σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τις κοινοτικές ντιρεκτίβες, ο ειδικός φόρος σε αυτή την κατηγορία θα φτάσει μέχρι το 2011 στα 330 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες σταδιακής προσαρμογής.
  • Στο αγροτικό πετρέλαιο προτείνεται μείωση του φόρου από τα 21 ευρώ σήμερα στο επίπεδο των 15 ευρώ. Είναι φανερό πως πρόκειται για ψευτοπαροχή. Οι αγρότες, όπως και όλα τα νοικοκυριά, θα πληρώνουν με το παραπάνω για το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές (ναυτιλία) είναι και θα παραμείνει παντελώς αφορολόγητο...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ