Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Συστάσεις για ανατροπές σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Το θέμα αναδείχτηκε από τις συναντήσεις των ελεγκτών του ΔΝΤ με τις ηγεσίες του υπουργείου Απασχόλησης, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ

Με σαφήνεια και επιμονή οι εμπειρογνώμονες - τοποτηρητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έθεσαν στο στόχαστρό τους τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με το υπουργείο Απασχόλησης, τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν περιορίστηκε αυτή τη φορά να προσκομίσει το ερωτηματολόγιό του, όπως κάνει κάθε χρόνο στο πλαίσιο κατάρτισης της έκθεσής του για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, πίεσε πολύ συγκεκριμένα να «ανοίξουν» άμεσα αυτά τα δύο ζητήματα, παρά τα αντεργατικά άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια από τις πρασινογάλαζες κυβερνήσεις και τις σκληρές επιπτώσεις που βιώνουν, εξαιτίας της πολιτικής τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Οι εντολές του ΔΝΤ καθιστούν σαφές ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, έχουν δρομολογηθεί νέες επιθέσεις από την κυβέρνηση στα δύο αυτά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ συνέστησε στο ΣΕΒ να συνεχίσει να επιμένει στις επαφές του με την κυβέρνηση για επαναδιευθέτηση του χρόνου εργασίας, διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και ριζικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ανάλογες, βεβαίως, είναι οι θέσεις του ΣΕΒ, καθώς ο πρόεδρός του δήλωσε ξανά χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου ότι το Ασφαλιστικό «θα πρέπει να απασχολήσει μελλοντικά την κοινωνία μας». Προς το παρόν, όμως, συνδράμει την κυβέρνηση στην επίσημη τοποθέτηση ότι το θέμα δε θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της οποίας επιχειρεί να εμφανίσει αρνητική τη θέση της για νέες παρεμβάσεις, υιοθετώντας, ωστόσο, τη λογική του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα τέτοιων αλλαγών. Για παράδειγμα, ενώ αποδέχεται ότι οι επεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης(!), η ΓΣΕΕ σπεύδει - για ευνόητους λόγους - να εκφράσει την «αντίθεσή» της στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Και το δηλώνει αυτό, όταν πάγια πρακτική της πλειοψηφίας της διοίκησής της είναι να επικροτεί τη θεσμοθέτηση της κάθε νέας «ευελιξίας» και αντιασφαλιστικής ανατροπής, στο όνομα της επιβολής «τάξης» σε μια δεδομένη πραγματικότητα!

Η κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζεται για αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δ. Σιούφας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ