Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πιέσεις για επίσπευση της απελευθέρωσης

Εντείνονται οι πιέσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, παράλληλα με τις απαιτήσεις για ακόμη μεγαλύτερη πριμοδότηση των υποψήφιων ιδιωτών παραγωγών και άλλων επιχειρηματιών που μπορούν να εμπλακούν στην υπόθεση. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η δημοσιοποίηση έρευνας της εταιρίας «Κάντορ Κάπιταλ», που έγινε μετά από παραγγελία των ενδιαφερομένων, η οποία επισημαίνει δύο λόγους για την καθυστέρηση ανάπτυξης ηλεκτροπαραγωγής από ιδιώτες: Πρώτον, τις χαμηλές τιμές τελικού καταναλωτή, οι οποίες «δεν επαρκούν» για να καλύψουν το κόστος των επενδύσεων και δεύτερον την «αβεβαιότητα για τη λειτουργία της αγοράς». Το μήνυμα έχει παραπάνω από μία ερμηνείες, αλλά η ουσία του είναι απλή: Αμεση προώθηση των διαδικασιών απελευθέρωσης με ακόμη μεγαλύτερα προνόμια στους ιδιώτες.

Το ζήτημα της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές έχει να κάνει με αυτά τα προνόμια, καθώς διάφοροι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή και προετοιμάζουν το έδαφος για νέο χαράτσωμα των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Πρόσφατα, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς επισήμανε ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση ακόμη και της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής είναι η αποκόμιση κέρδους και σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησε τη συνέχισή της στην ενοποιημένη αγορά της ΕΕ.

Η «αβεβαιότητα» για τη λειτουργία της αγοράς θέτει ευθέως ζήτημα επιπλέον προνομίων, την ίδια στιγμή που έχει καταληχθεί πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες θα απορροφάται υποχρεωτικά, εξασφαλίζοντας και τα κέρδη τους και το κόστος της «επένδυσης». Με βάση αυτή την καθόλου «αβέβαιη» για τους ιδιώτες ρύθμιση δε θα έπρεπε να τίθεται καν θέμα τιμολογίων, ωστόσο σκέψεις που διατυπώνονται στην έρευνα της «Κάντορ», για σύναψη συμβολαίων που θα μειώνουν ακόμη περισσότερο το «ρίσκο», εισάγουν στο φαγοπότι και άλλους επιχειρηματίες.

Ετσι αναφέρεται ως θετικό ενδεχόμενο η σύναψη συμβολαίων «τόλινγκ», όπου: Ο προμηθευτής φυσικού αερίου (με το οποίο ορίζεται ότι θα λειτουργούν οι μονάδες των ιδιωτών) χορηγεί το καύσιμο στον παραγωγό και αποκτά την παραγόμενη ενέργεια έναντι «ενοικίου» για να τη διαθέσει ο ίδιος. Στην Ελλάδα δύο τέτοιοι προμηθευτές υπάρχουν, η ΔΕΠΑ και ο Κοπελούζος.

Στην έρευνα αναφέρονται και γνωστά στοιχεία για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4%, η οποία δημιουργεί ένα δεδομένο έλλειμμα ισχύος που θα το καλύψουν οι ιδιώτες.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο αναφέρεται στην έρευνα ότι η εξέλιξη της ελληνικής αγοράς είναι αργή, ωστόσο είναι θετικές οι προοπτικές λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και της σημασίας της Ελλάδας για τη μεταφορά αερίου προς τις δυτικές χώρες. Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς πετρελαιοειδών προβλέπει η έρευνα, λόγω της εισαγωγής των νέων πηγών ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ