Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξαρση του πληθωρισμού στο 4ο τρίμηνο

Συστάσεις στις τράπεζες για τυχόν επισφαλή δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το γνωστό τροπάρι να συγκρατηθούν οι μισθοί και τα μεροκάματα επαναφέρει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησής του με τους εμπορικούς τραπεζίτες, έκανε τις παρακάτω εκτιμήσεις και επισημάνσεις:

  • Η αύξηση του ΑΕΠ για το 2005 θα εξαρτηθεί από τα έργα υποδομής που θα γίνουν στην επαρχία και από την «απορροφητικότητα» των πόρων του κοινοτικού πλαισίου. Για το 2004 η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 4%.
  • Στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Για το 4ο τρίμηνο εκτιμάται στο 3,5%, διπλάσιος δηλαδή από αυτόν της ευρωζώνης και σε μέσα επίπεδα έτους στο 3%.
  • Η διοίκηση της ΤτΕ δείχνει να προβληματίζεται για την έκρηξη των καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά και σε κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων ιδιαίτερα για τους κλάδους που εμφανίζουν φαινόμενα ύφεσης (όπως για παράδειγμα η κλωστοϋφαντουργία). Ο Ν. Γκαργκάνας «συνέστησε» στους τραπεζίτες, να αυξήσουν τώρα, που έχουν υψηλή κερδοφορία, τις προβλέψεις για τυχόν επισφαλή δάνεια, ώστε να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κραδασμούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ