Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
KKE
Κριτήριό μας το καλό του αθλητισμού

Παρέμβαση στη Βουλή με αφορμή τις παρεμβάσεις διεθνών ομοσπονδιών σε διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου

Εκδημοκρατισμό του συστήματος, με το οποίο λειτουργούν τα αθλητικά σωματεία, ζητάει το ΚΚΕ
Εκδημοκρατισμό του συστήματος, με το οποίο λειτουργούν τα αθλητικά σωματεία, ζητάει το ΚΚΕ
Την ύπαρξη επιστολής της ΔΟΕ, αλλά και την παρέμβαση της ΦΙΦΑ κατά των προωθούμενων αλλαγών στις αθλητικές ομοσπονδίες, ανακάλυψαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του αθλητικού νομοσχεδίου, ζητώντας να μη γίνουν παρεμβάσεις στις διαδικασίες εκλογής των ομοσπονδιών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, υπογράμμισε ότι απορρίπτει εντελώς τη λογική του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί η Βουλή να ρυθμίσει τίποτα, γιατί θα έχει αντίθετη άποψη η ΦΙΦΑ. Και πρόσθεσε: «Η ΦΙΦΑ είναι αυτή που έχει ευθύνες για τον άκρατο επαγγελματισμό. Η ΔΟΕ είναι αυτή που έχει ευθύνη για το πού κατάντησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την εμπορευματοποίηση».

Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχει ένα κατεστημένο από το ΠΑΣΟΚ στα αθλητικά σωματεία. Εχουν αρνηθεί την απλή αναλογική και πολλά σωματεία είναι κλειστά και ένα σωματείο με 20 μέλη έχει μία ψήφο και ένα με 10.000 έχει πάλι μία ψήφο. «Αυτά τα πράγματα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι απαράδεκτα και οδηγούν σε νόθευση των συσχετισμών, γιατί ήθελε το ΠΑΣΟΚ να κρατάει το κατεστημένο».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είπε ότι ούτε η νέα κυβέρνηση εκδημοκρατίζει το καθεστώς από κάτω μέχρι πάνω και πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν είναι ποιο καθεστώς είναι λίγο πιο δημοκρατικό από το προηγούμενο, για να δικαιολογήσει την παρέμβαση για να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρχουν απολύτως δημοκρατικές ρυθμίσεις και να μην φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι θα αντιδράσει η ΔΟΕ ή η ΦΙΦΑ. «Εμείς, κατέληξε, δε δεχόμαστε τέτοια πράγματα. Θα κρίνουμε κατά περίπτωση τι συμφέρει τον αθλητισμό, όπως τον καταλαβαίνουμε εμείς και θα είμαστε και κόντρα σε αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των ομοσπονδιών, αλλά απλώς ανοίγει τις διαδικασίες, προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι. Ανακοίνωσε δε ότι στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει καμία επιστολή από τη ΔΟΕ με την οποία να εκφράζεται αντίθεση στις προωθούμενες αλλαγές.

Απάντηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Ανακοίνωση - απάντηση στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, δείγμα νομοταγούς συμπεριφοράς στους διεθνείς οργανισμούς (με τις γνωστές ευθύνες για την κατάντια του αθλητισμού) έσπευσε να εκδώσει χθες η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με την ενημέρωση στον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ για τις προτάσεις που υπάρχουν στο νέο «αθλητικό νομοσχέδιο». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ΕΟΕ βάσει του καταστατικού ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΔΟΕ από τη στιγμή που η Επιτροπή θεωρεί ότι οι καινούριες διαδικασίες μπορούν να παρακωλύσουν την εφαρμογή του Ολυμπιακού Καταστατικού χάρτη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη (Κεφάλαιο 2, Αρθρο 16 παρ. 2.6) καθήκον κάθε μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι "να ενημερώνει χωρίς αναβολή τον πρόεδρο (της ΔΟΕ), για κάθε γεγονός που μπορεί να παρακωλύσει την εφαρμογή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη ή να θίξει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο το Ολυμπιακό Κίνημα στη χώρα του ή την οργάνωση του Ολυμπιακού Κινήματος στην υπηρεσία της οποίας βρίσκεται"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολλαπλά» σενάρια μελετά η ΔΟΕ (2020-07-17 00:00:00.0)
Την αντίθεσή του δηλώνει ο ΣΕΓΑΣ (2019-10-10 00:00:00.0)
Χρήσιμες... ευαισθησίες (2009-04-24 00:00:00.0)
Προσπάθεια για κουκούλωμα ενόψει (2004-08-17 00:00:00.0)
«Γαϊτανάκι» με ΦΙΦΑ (2001-03-21 00:00:00.0)
Πιστή στις επιταγές της εμπορευματοποίησης η κυβέρνηση (2000-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ