Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπουλάει περιουσία ο Δήμος Θεσσαλονίκης
  • Δίνει ελεύθερους χώρους ως οικόπεδα σε εργολάβους με τη μέθοδο της αντιπαροχής
  • Την εκποίηση της δημοτικής περιουσίας, καταγγέλλει η «Θεσσαλονίκη - Τώρα»

O Δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους εργολάβους με το σύστημα της αντιπαροχής να του φτιάξουνε έργα, ξεπουλώντας τα οικόπεδα που βρίσκονται στην κατοχή του!

Χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του Β. Παπαγεωργόπουλου ψήφισε υπέρ της «αξιοποίησης» 12 οικοπέδων, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι έπεται συνέχεια. Ενα στρέμμα στην Πλατεία Δημοκρατίας, δίπλα στα δικαστήρια, πεντακόσια στρέμματα στη Θέρμη και 14 στρέμματα στην 25η Μαρτίου και Δελφών. Στο τελευταίο μάλιστα τεράστιο οικόπεδο προέβαλε ως λόγο για την τσιμεντοποίησή του το γεγονός ότι η παραπάνω έκταση έχει μεταβληθεί σε χώρο απόθεσης σκουπιδιών (λες και η Θεσσαλονίκη, που είναι από τις πιο πυκνοδομημένες πόλεις της Ευρώπης, δεν έχει ανάγκη από φροντισμένους χώρους πρασίνου!).

Τα προσχέδια για την «αξιοποίηση» των οικοπέδων τους ετοίμασε η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, αλλά στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, που επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα, έλειπαν από τους φακέλους που προσκόμισε η διοίκηση οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Κατόπιν τούτου ζητήθηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση στο δήμο και αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της συνεδρίασης για χτες το μεσημέρι. Βέβαια, το γεγονός ότι απουσίαζαν από τους φακέλους απαραίτητα στοιχεία δεν εμπόδισε τον Β. Παπαγεωργόπουλο να πει ότι η αντιπολίτευση «καλύπτεται πίσω από τυπικές διαδικασίες για να σταματήσει η μεγάλη προσπάθεια του δήμου!». Οσον αφορά την προτίμηση στην αντιπαροχή, είπε ότι η ΤΑ δεν έχει χρήματα για να κάνει αυτά τα έργα.

Τελικά, με 22 ψήφους της παράταξης της ΝΔ στο δήμο υπερψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης για τα 12 οικόπεδα, ενώ 8 δημοτικοί της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά. Χαρακτηριστικά, ωστόσο, αναφέρεται ότι ο Γ. Τανιμανίδης από τη δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ έδωσε θετική ψήφο στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του δήμου, στην οποία συμμετέχει και αρνητική για το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξη «Θεσσαλονίκη - Τώρα» απείχε της συνεδρίασης, ενώ προηγούμενα είχε αποσύρει τον εκπρόσωπό της από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, όταν έγινε φανερό ότι η διοίκηση με τον όρο «ανάπτυξη» εννοεί το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας με το σύστημα της αντιπαροχής.

«Οι λόγοι που δεν πήραμε μέρος στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι θέλαμε να καταγράψουμε ακόμη πιο έντονα την αντίθεσή μας στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ουσιαστικής εκποίησης της δημοτικής περιουσίας με τη μορφή της αντιπαροχής, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη-Τώρα", Αγάπιος Σαχίνης. Η παράταξή μας αρνείται την πολιτική της διπροσωπίας, η οποία διά του εκπροσώπου της μείζονος αντιπολίτευσης εγκρίνει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία την πολιτική της αντιπαροχής, αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο για λόγους μικροπολιτικής και αντιπαράθεσης απορρίπτει όσα είχε εγκρίνει. Το επιχείρημα περί οικονομικής αδυναμίας του Δήμου για την πραγματοποίηση έργων με ίδια έξοδα καταγράφει για άλλη μια φορά και την τραγικότητα όσον αφορά τα οικονομικά της ΤΑ, αλλά ταυτόχρονα και την κορυφαία ευθύνη της διοίκησης να αρνείται να αγωνιστεί για την επίλυση των οικονομικών αδιεξόδων...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ