Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΠΕΑΕΑ
Τίμησαν τους ήρωες του Μπλόκου

Τους πατριώτες που δολοφονήθηκαν το 1944 στη διάρκεια του Μπλόκου της Καλαμαριάς, τίμησαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Δήμος Καλαμαριάς και η ΠΕΑΕΑ. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Χρ. Οικονομίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, τα πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, της Επιτροπής Ειρήνης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας και πλήθος κόσμου. Στεφάνια κατατέθηκαν από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ, το Δήμο και τους φορείς της πόλης.

Στην ομιλία του, ο Αποστόλης Σκούφας, γγ της Ενωσης Συλλόγων Γονέων - Μαθητών Δήμου Καλαμαριάς, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Η σημερινή επετειακή συνάντησή μας - σε πολιτικό μνημόσυνο - δεν έχει σκοπό της μόνο το να αναπολήσουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες του μπλόκου της 13ης Αυγούστου του 1944. Κύριος σκοπός της είναι να αναλογιστούμε το νόημα της θυσίας τους σαν δίδαγμα, παράδειγμα και παρόρμηση και σαν μήνυμα για τις επόμενες γενιές, ν' αντιστέκονται σε κάθε αυθαιρεσία, ωμότητα, καταπίεση, εκμετάλλευση και, προπαντός, σε κάθε ξένη επέμβαση και κατοχή».

«Με τη θυσία τους, τόνισε ο Απ. Σκούφας, για την υπεράσπιση της ζωής και των συμφερόντων του λαού, φτάνοντας στην ύψιστη αρετή, που είναι η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός, κατέδειξαν ότι: "Ζωή που πέρασε χωρίς την εξυπηρέτηση των πλατιών συμφερόντων και καθηκόντων της κοινωνίας δεν έχει δικαίωση", όπως έγραφε ο Ρώσος συγγραφέας του περασμένου αιώνα Νικολάι Λεσκόφ. Κατέδειξαν ότι και στις πιο δύσκολες και θανάσιμα επικίνδυνες καταστάσεις οι άνθρωποι, όταν φωτίζονται από το φως της αλήθειας, βρίσκουν μέσα τους δυνάμεις σωματικές και πνευματικές και ικανότητες που προηγούμενα ούτε μπορούσαν να φανταστούν».

«Οι περισσότεροι - κατέληξε ο γγ της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Καλαμαριάς -από τους αναγεγραμμένους στην επιτύμβια στήλη δεν ήσαν μέλη του ΚΚΕ. Από την πλευρά αυτή, η σύνθεσή τους αντανακλά το μέγα φαινόμενο της εποχής εκείνης, όταν το τόσο μικρό ΚΚΕ περιστοιχίστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πατριώτες, που εντάχθηκαν στις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, των οποίων καθοδηγητής, εμψυχωτής και αιμοδότης υπήρξε το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ