Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τρομακτικά νούμερα

Σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού ΟΑΕΔ, στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2004, στη Λάρισα απολύθηκαν 10.064 εργαζόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μέρα απολύονταν περί τα 52 άτομα! Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι απολύσεις κατανέμονται, σχεδόν, ισόποσα ανά μήνα, που σημαίνει πως δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι το ξαφνικό και το ιδιαίτερο, αλλά πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στα «πλάνα» των βιομηχάνων υπάρχουν πάντα οι απολύσεις, όχι μόνο ως μέτρο μείωσης του εργατικού κόστους, αλλά και ως μέσο τρομοκράτησης των εργαζομένων, ούτως ώστε να σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.

Τα νούμερα των απολύσεων στη Λάρισα είναι τρομακτικά κι από μόνα τους αποδεικνύουν ότι η ανεργία διογκώνεται αλματωδώς - σε μια περιοχή που τα ποσοστά της είναι, ήδη, πολύ υψηλά - διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των αρμοδίων πως «το πρόβλημα ελέγχεται». Βεβαίως, το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι στατιστικό, αφού δεν αφορά τους αριθμούς, αλλά τους ανθρώπους. Οι 10.000 απολύσεις στη Λάρισα δημιούργησαν 10.000 προσωπικά και οικογενειακά δράματα, καθώς ο καθένας από τους απολυμένους βιώνει ξεχωριστά τις συνέπειες.

Ομως, το πρόβλημα είναι συνολικό και δε λύνεται «κατά μόνας». αλλά με την αγωνιστική δράση των ανέργων και του εργατικού κινήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ