Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Του πήρε τη ζωή ο κάβος που έσπασε

Με τη ζωή του πλήρωσε ο ναύτης Δημήτρης Στραφιώτης το γεγονός ότι οι εφοπλιστές για να βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή των πληρωμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση ένας κάβος του επιβατικού - οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Ποσειδών» που κόπηκε, έγινε κυριολεκτικά φιτίλια που σαν μαχαίρια έκοψαν το ναύτη. Το σπάσιμο του κάβου έγινε το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου του πλοίου από το λιμάνι της Νάξου με προορισμό Πάρο - Πειραιά. Ο άτυχος ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νάξου, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Νάξου.

Το νέο έγκλημα σε βάρος των ναυτεργατών έρχεται να προστεθεί στο έγκλημα που συνέβη πριν λίγες μέρες στο Τ/Ρ «ΤΡΙΤΙΩΝ» κατά τη διάρκεια ασκήσεων, που επίσης στοίχισε τη ζωή ενός ναυτεργάτη.

Με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν το νέο ναυτεργατικό έγκλημα και επισημαίνουν ότι «τα πρόσφατα ναυτεργατικά εγκλήματα, καθώς και οι συνεχείς βλάβες σε ταχύπλοα σύγχρονα και συμβατικά υπερήλικα πλοία επιβεβαιώνουν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των σωματείων μας, ότι όσο συνεχίζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, που κριτήριο των επιλογών της έχει την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου, θα οξύνονται τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέα ναυτικά εγκλήματα».

Η εντατικοποίηση στο έπακρο της δουλιάς των ναυτεργατών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι οποίοι υποχρεώνονται από τους εφοπλιστές, με την κάλυψη του ΥΕΝ, να απασχολούνται 18 έως 20 ώρες ημερησίως, παραβιάζοντας κατάφωρα τη Διεθνή Σύμβαση 180 και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των βασικών κανόνων ασφαλείας των πλοίων, λειτουργεί σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, είναι άκρως επικίνδυνη κατάσταση και βασική αιτία των ναυτικών εγκλημάτων.

Παράλληλα, αφού επισημαίνουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας τόσο κατά την επιβίβαση - αποβίβαση επιβατών όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» τονίζουν ότι «σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι των νησιών να οργανώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια σε κοινή δράση με το συνεπές ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής, άκρως επικίνδυνης πολιτικής. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Συγκοινωνιών με εργατικό κοινωνικό έλεγχο που θα εξασφαλίζει αξιοπλοΐα, σύγχρονα και ασφαλή πλοία, θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων των ναυτεργατών, θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το ξημέρωμα στους καταπέλτες (2010-02-10 00:00:00.0)
Θυσία στο κεφάλαιο επιβάτες - ναυτεργάτες (2006-03-01 00:00:00.0)
Ενας ΝΕΚΡΟΣ ΝΑΥΤΗΣ το νέο θύμα (2001-08-17 00:00:00.0)
Εκατόμβες νεκρών στοιχειώνουν το «εφοπλιστικό θαύμα» (2001-07-15 00:00:00.0)
Προέχει η άμεση αντίδραση των ναυτεργατών (2000-10-06 00:00:00.0)
Ζητούν απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους (2000-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ