Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Θυσία στο κεφάλαιο επιβάτες - ναυτεργάτες

Ανακοίνωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων με αφορμή τη δικαστική απόφαση - πρόκληση για το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ

Την απόφαση του δικαστηρίου για το πολύνεκρο ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους και η οποία ρίχνει στα «μαλακά» τους εφοπλιστές, αλλά στέλνει στη φυλακή τους ναυτεργάτες, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο Στέφενσων».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «προστέθηκε άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της ατιμωρησίας των εφοπλιστικών εγκλημάτων με τη δικαστική απόφαση, η οποία αποτελεί πρόκληση για τα θύματα, τους συγγενείς, το ναυτεργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους».

«Ενοχα αποσιωπήθηκαν οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που υπηρετούν και υπερασπίζονται την εφοπλιστική ασυδοσία σε βάρος των ναυτεργατών και των εργαζομένων. Το εφοπλιστικό έγκλημα του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ ολοκληρώθηκε με προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις που ρίχνουν στα "μαλακά" τους πραγματικούς ενόχους και καταδικαστικές για τους ναυτεργάτες, εξέλιξη την οποία είχαν επισημάνει από την αρχή της προδικαστικής διαδικασίας οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Στο βωμό της εφοπλιστικής κερδοφορίας θυσιάζονται επιβάτες - ναυτεργάτες, καταπατούνται ναυτεργατικά δικαιώματα, εφαρμόζονται τρομοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών με τη δυναμική αλληλεγγύη και συμπαράσταση των εργαζομένων δείχνει το δρόμο για την υπεράσπιση, τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, την ασφάλεια, τη ζωή, της κάθε εργαζόμενης οικογένειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν: «"Ακρότητες" δεν είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, ακραία και προκλητική είναι η κυβερνητική πολιτική και οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δε θίγουν τους εφοπλιστές και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ, που είναι οι βασικοί ένοχοι και κρύβουν τις πραγματικές αιτίες των ναυαγίων. Αποτέλεσμα είναι να επαναλαμβάνεται συνεχώς και να θρηνούμε θύματα».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Το Μέτωπο ναυτεργατών, αγροτών, νησιωτών, εργαζομένων, νεολαίας που μετέτρεψε τα φύλλα της πολιτικής επιστράτευσης σε "κουρελόχαρτα" με μεγαλύτερη δυναμική και ταξική συνείδηση θα συνεχίσει τον ανυπόταχτο αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνθλίβει το παρόν και μέλλον μας και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ