Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Κοινός αγώνας ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο

Σε συντονισμό και κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου τους εργαζόμενους της «Σόφτεξ», της «Χαρτελλάς» αλλά και όλου του κλάδου.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πολυεθνική BOLTON GROUP και τη διεύθυνση της «Σόφτεξ». Η BOLTON GROUP -στην οποία ανήκει η «Σόφτεξ»- ανακοίνωσε 50 απολύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποδοχής της «εθελούσιας εξόδου» μέχρι τις 23.9.2004. Η απόφαση της πολυεθνικής, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, έρχεται πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου της άλλης πολυεθνικής «Georgia Pacific» στη «Χαρτελλάς», προς τους εργαζόμενους να δηλώσουν μέχρι τις 24.9.2004 εάν θέλουν να μεταφερθούν στην Πάτρα ή να δεχτούν τα κίνητρα των οικειοθελών αποχωρήσεων.

«Τα συγκοινωνούντα δοχεία του πολυεθνικού κεφαλαίου (βρίσκονται) σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση για το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι «στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" στέλνουν εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, διεκδικούν επιδοτήσεις για δήθεν νέες θέσεις εργασίας και επιχορηγήσεις για νέες επενδύσεις». «Αυτός είναι ο παράδεισος, καταλήγει, της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ και του πολυεθνικού κεφαλαίου, που υποστηρίζεται άριστα από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ακολουθεί το δρόμο που είχε χαράξει ο προκάτοχός της το ΠΑΣΟΚ. Κοινός στόχος τους είναι μόνο η αύξηση των κερδών και υπερκερδών των καπιταλιστών και η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, διευρύνοντας συνεχώς τη φτώχεια και την ανέχεια».

...Σφαγή στο Μεγάλο Πεύκο

Χτες το απόγευμα η διοίκηση της «Σόφτεξ» ξεκίνησε τη σφαγή των εργαζομένων της τρίτης βάρδιας του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο καλώντας τους έναν - έναν για να ρωτήσει ποιοι θα αποχωρήσουν «οικειοθελώς» ή θα τους απολύσει χωρίς κίνητρα. Οι εργαζόμενοι όμως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τις νέες απολύσεις και προχωρούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει ξεκινώντας σήμερα με τετράωρη στάση εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, ενώ αύριο Πέμπτη κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

  • Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της «Χαρτελλάς» αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης προγραμματισμένης τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, στις 11 το πρωί. Οι εργαζόμενοι ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αποφασίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους.

Χτες, οι ήδη απολυμένοι της «Σόφτεξ» συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας απαιτώντας «δουλιά και όχι ανεργία» για να εισπράξουν όμως και πάλι την κοροϊδία από την κυβέρνηση, αφού στη συνάντηση που είχαν αυτή τη φορά με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χρ. Φώλια, τους δήλωσε αναρμόδιος! Οι απολυμένοι έκαναν ξεκάθαρο στην κυβέρνηση, ότι την επόμενη Τρίτη θα είναι πάλι έξω από το υπουργείο απαιτώντας λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που στηρίζει και εφαρμόζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ